Den arktiska havsisens påverkan på flytande konstruktioner
18 september 2015 - 2 oktober 2015Expeditionen OATRC 2015 genomfördes under perioden 18 september-2 oktober som en två-skeppsexpedition i Arktiska oceanen norr om Svalbard. De två svenska isbrytarna Oden och Frej användes som forskningsplattformar för att studera havsis i Arktis och hur den påverkar flytande konstruktioner. Detta var den tredje norsk-svenska forskningsexpeditionen inom Oden Arctic Technology Research Cruise (OATRC), de två tidigare genomfördes 2012 och 2013.
För att kunna bidra till en hållbar exploatering av havsområdena i Arktis är det viktigt att förstå isens beteende, dess egenskaper och hur isen påverkar fartygens beteende och kapacitet. Så småningom kommer energiresurserna i de arktiska regionerna att exploateras och då är det ytterst viktigt det sker i enlighet med de principer som finns kring hållbar utveckling.
Utforskning och exploatering av dessa resurser är en stor utmaning för industrin, särskilt när det gäller att utvärdera och hantera risker som finns i hela produktionskedjan, undvika störningar som uppstår på grund av potentiellt hanterbara olyckor och minimera kostnader som uppstår på grund av negativ miljöpåverkan.
Under expeditionen OATRC 2015 installerades bland annat sensorer för att mäta de rörelser som uppstår när fartygen interagerar med is, och kamerasystem installerades runt en av isbrytarna så att den närliggande isens tjocklek och koncentrationen kunde mätas. Helikopter användes för att bedöma hur isflaken vid iskanten rör sig och hur stora de är. För att mäta isdriften har även bojer använts och radarbilder från sateliter för att analysera isläget.
Mycket värdefull data samlades in under expeditionen och kommer nu att användas för att utvärdera och utveckla nyckelmetoder, i syftet att förbättra Arctic HSE praxis vilket är ett ledningssystem som syftar till att ge vägledning utifrån hälsa, säkerhet och miljö vid arbete i arktiska miljöer. Projektet utfördes inom Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology (SAMCoT), som är ett center för forskningsbaserad innovation som inrättats av Norges forskningsråd med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som värd.