Helkroppsvibration innebär att hela kroppen utsätts för vibrationer, antingen när någon står, sitter eller ligger. Sådana vibrationer är vanliga i till exempel bussar, tåg, tunga fordon, flygplan och fartyg, men också i rum där golvet är i satt i rörelse av en vibrationskälla. Exponering för helkroppsvibrationer påverkar framförallt nedre delen av ryggen och studier visar att risken att drabbas av ryggsmärtor fördubblas när man utsätts för helkroppsvibrationer i nivå med gränsvärden.

Huvudsyftet med denna studie är att mäta nivåerna av helkroppsvibrationer som en isbrytarbesättning utsätts för under olika isbrytningsförhållanden. Exponeringsnivåerna kommer att jämföras med de rikt- och gränsvärden som finns avseende hälsa och komfort i föreskrifter och internationella standarder.

Det intressanta är att mycket få liknande studier har genomförts tidigare, fastän personal på isbrytare ofta påtalar obehag med skakningar och vibration. A. Bekker, Sydafrika har utfört en studie på en isbrytare i Bottenviken och jämfört data med standards avseende komfort.

Beroende på utfallet av de här mätningarna kan arbetet komma att kompletteras med en validerad enkätstudie för att undersöka prevalensen ländryggsbesvär hos hela personalstyrkan på isbrytare, ca 160 personer. Till stöd för undersökningen finns Arbets- och miljömedicinska kliniken på Umeå universitet.

Till dags dato har ett 100-tal mätningar utförts på ca 40 olika platser på Oden. Efter halva expeditionstiden kommer motsvarande mätningar att göras på Frej.

Vibrationsmätning

Olof Johannesson, Sjöfartsverket, mäter exponeringen för helkroppsvibrationer ombord på Oden. Foto: Hanna Hagelin