Satellitbilder kan användas för att få en översikt över var det ligger havsis och hur isen rör sig och förändras. På Chalmers utvecklar vi metoder för att mäta iskoncentration, isdrift och istjocklek i data från radarsatelliter.
Iskoncentration är ett mått på hur stor del av havsytan som är täckt av havsis och isdriften visar hur havsisen förflyttat sig mellan två tidpunkter då satellitbilder tagits. Med denna information kan man även beräkna var isen kommer att öppna upp sig i råkar och var isen kommer att pressas samman så att isvallar bildas. För fartyg i Bottenviken och i Arktis är detta viktig information eftersom man vill undvika isvallar där det finns risk att man kör fast och för att man kan spara mycket bränsle genom att välja de områden där det är öppet vatten eller tunn is.
Det finns många typer av satellitbilder, men radarsatelliter har fördelen att de kan ta bilder av havsisen även om området täcks av moln. Radarsatelliter är inte heller beroende av solljus utan kan ta bilder även när det är mörkt, något som är extra viktigt under vinterhalvåret.
Under expeditionen används en mängd olika kameror och sensorer som kan ge information om havsisens koncentration och rörelser kring isbrytarna Oden och Frej. Chalmers deltar i expeditionen för att det ger oss en utmärkt möjlighet att kontrollera hur bra våra metoder för uppskattning av isdrift och iskoncentration ifrån satellitdata fungerar. Vi försöker också kartlägga hur besättningarna på isbrytarna använder satellitdata idag och vilken information de skulle vilja ha ifrån satellitdata i framtiden.