Helikopter

Provtagning i farten medan helikoptern väntar vid Cuvervillefjellet, Sørkapp Land. Foto: Henning Lorenz

Projektet Neoproterozoic Orogeny in the Arctic (NOA-Svalbard) undersöker bergarter som påverkats av eller bildats under den neoproterozoiska (1 000–542 miljoner år sedan) fjällkedjebildningen och hur de påverkats av senare tektoniska händelser. Resultaten kommer att hjälpa oss att förstå berggrundens sammansättning under de vidsträckta arktiska socklarna och hur de överliggande sedimenten har utvecklats för att förbättra våra kunskaper om Arktis tektoniska historia.

Resultaten från 2011 (västligaste delen av Nordenskiöld Land) indikerar att den zon med paleozoiska (Kaledoniderna) högmetamorfa bergarter som är känd från södra Spetsbergen har en möjlig fortsättning norrut, vilket också kan ge belägg för en potentiell förbindelse mellan de neoproterozoiska (deformerade) lagerföljderna längs Spetsbergens västra kust. Prioriteringen för NOA-Svalbard-projektets huvudexpedition 2012 ändrades därför och fältgruppen besökte först två platser på Prins Karls Forland – Richardlaguna och Selvågen – innan vi fortsatte till Sommerfeldtbukta på den sydligaste delen av Spetsbergen (figur).

Karta

För att kunna jämföra geologiska enheter mellan områdena togs prover för petrologiska studier (metamorfa bergarter) och proveniensanalys (sedimentära bergarter). Medan vi tog skydd från starka vindar vid Hyttevika, på sydvästra delen av Wedel Jarlsberg Land, skadades vår gummibåt under en kraftig storm och kunde inte repareras. Expeditionen tillbringade därför den återstående tiden med att samla in kompletterande prover i områden som är typiska för västra Spetsbergens proterozoiska stratigrafi. Vi planerade också att besöka två lokaler i inlandet, Cuvervillefjellet och Gothankammen, under helikopterfärden tillbaka till Longyearbyen, men vi kunde bara nå den första på grund av dåligt väder.

Trots problem med väder och utrustning gav NOA–Svalbard 2012 betydligt bättre resultat än förväntat. Metadata för prover insamlade under NOA–Svalbard 2012 har registrerats med ett International GeoSample Number (IGSN) hos System for Earth Sample Registration (SESAR; www.geosamples.org, cruise: ”NOA–Svalbard”). Metadata för proverna kommer att förses med länkar till information om publikationer.

Forskare studerar klipporna

De första geologer som sätter sin fot på de här klipporna. Jarek Majka och Karolina Kośmińska studerar platser där de undansmältande glaciärerna nyligen har fått berget att gå i dagen. Foto: Henning Lorenz

Forskare på glaciär

Karolina Gołuchowska, Maciej Manecki och Karolina Kośmińska korsar sydligaste delen av Torellbreen, Wedel Jarlsberg Land, från Skoddebukta till Solheimfjellet. Foto: Henning Lorenz

Maciej Manecki

En varm kopp te efter kampen mot stormen. Maciej Manecki vid Hyttevika, Wedel Jarlsberg Land. Foto: Henning Lorenz