Expeditionen är nu i full gång och det har hänt en hel del sedan vi lämnade Kirkenes och kom ut på Barents hav. Vår rutt har hastigt och lustigt lagts om. Den ursprungliga planen var att gå norr om Novaja Zemlja och sikta mot Vilkitskijsundet, men av flera anledningar blev det inte så och vi har gått en mer sydlig rutt söder om Novaja Zemlja. Det tar lite längre tid, men är nog bra ur vädersynpunkt för det har varit väldigt dålig väder i norra Barents hav.

Den reviderade rutten längs ryska kusten har tagit oss genom Jugorskijsundet, vilket är det smalaste och grundaste av sunden som förbinder Barents hav med Karahavet. Passagen genom Jugorskijsundet markerar också gränsen mellan Europa och Sibirien, så nu har vi lämnat våra hemtrakter på riktigt.

Arbetet ombord har varit intensivt under de senaste dagarna och nu börjar den mesta utrustningen vara på plats och vi kan börja provtagningarna. Vi har ett så kallat havsvattenintag som kontinuerligt pumpar vatten från fem meters djup, fartygets botten, och det används för att kontinuerligt mäta halten av koldioxid, metan och organiska föreningar i ytvattnet. Vi har också provat vinschar och CTD-instrumentet som mäter salthalt, temperatur och djup.

Fartyget är byggt på 1970-talet i Finland och inredningen har en klar dragning åt det årtiondet. Hytten som jag delar med min kollega Don Porcelli från Oxford är liten men trevlig. Eftersom fartygets färskvatten inte är drickbart, så har vi också vårt extra förråd av dricksvatten för 42 dagar bland våra övriga saker i hytten. Lite trångt, men vi får dricka mycket! I lördags hade vi ett ”lära känna varandra”-party med våra ryska forskarkollegor. Vi delade ut polarjackor till alla forskare, vilket uppskattades, och vi arbetar hårt för att förbättra vår ryska.

Nu avslutar jag detta för jag ska upp och ta prover på vår första riktiga station, i floden Obs mynning och det blir i morgon bitti kl 04:00. Mer om detta senare.

God natt från ett lugnt och månbelyst Karahav!
Per Andersson, Laboratoriet för isotopgeologi, Naturhistoriska riksmuseet