Andra deletappen på vår resa till De Longöarna är avklarad. Efter ca 12 timmars försening kom vi på flyget och, efter sex timmars flygresa, har vi landat i Jakutsk.

Det blev väldigt påtagligt hur stort Ryssland är då det visar sig att det är sex timmars tidsskillnad mellan S:t Petersburg och Jakutsk. En hel dag försvann bara på en några timmar lång inrikesflygning. Men nu är vi här, med en släng av jetlag, och väntar på propellerflyget som ska ta oss till staden Tiksi, vid Lenaflodens mynning, vid den Sibiriska kusten.

Vår väntan blir en smula nervös eftersom vi redan har missat ett flyg på grund av förseningen. Och kommer vi inte med nästa flight, så blir det att vänta här i Jakutsk till på måndag och därmed möjligen missa viktiga expeditionsdagar i De Long. Kommer vi däremot med flyget i dag, så tjänar vi några dagar eftersom Mikhail Somov, vårt expeditionsfartyg, har lagt till kaj någon dag tidigt och väntar på oss nu. Det är alltså ett viktigt skede i expeditionen och i morgon eftermiddag vet vi hur det gick!

Andreas Bergström, Polarforskningssekretariatet