Vänster: Preliminär uppskattning av förhöjt DGM i vattenytan under första etappen. Höger: Preliminär spridning av flyktigt kvicksilver längs en vertikal sektion av Arktiska oceanen.

Vänster: Preliminär uppskattning av förhöjt DGM i vattenytan under första etappen.
Höger: Preliminär spridning av flyktigt kvicksilver längs en vertikal sektion av Arktiska oceanen.

Orsaken till förhöjda halter av kvicksilver (Hg) i Arktis är massivt atmosfäriskt nedfall. Denna kemiska sänka av Hg0, modulerad av halten av oxiderande bromföreningar, tillför frusna marina områden i Arktis hundratals ton Hg under polarvåren. Reduktion av oxiderat Hg (Hg-II) i hav/snö/is följt av import till atmosfären har observerats. Graden av denna återförsel av Hg0 är ganska okänd, men den kan inte uppväga det totala nedfallet, och därför nettoackumuleras Hg i Arktis och tas upp i näringskedjorna. Expeditionen Beringia 2005 innebar en unik chans att sondera kvicksilver i havsis, snö, havsvatten, sediment och luft i Arktis. Mängder av prover (>50 000) samlades in under juli–oktober 2005, och de borgar för att vi ska kunna utöka vår kunskap om Hg i Arktis kraftigt. Beroende på vilka forskningsanslag vi får ska vi försöka analysera proverna för att få svar på följande komplexa frågor:

  • Hur heterogent är nedfallet av Hg-II?
  • Labiliteten av deponerat Hg-II med avseende på reduktion/metylering i olika matriser?
  • Omsättningen av Hg0 i ytvattnet?
  • Påverkan av cirkulation och kemi, fördelat mellan fraktionerna Hg0, Hg-II och metyl-Hg över vattenmassor i Ishavet?
  • Hur påverkas luften i Arktis av Hg från källor i Asien gentemot från Europa och Nordamerika?

En detaljerad budget för kvicksilver i det arktiska landskapet ska upprättas och vi har också för avsikt att göra en kvantitativ bestämning av Hg-ackumuleringen i Arktis. Hittills analyserade prover indikerar en kraftig övermättnad av Hg0 i stora istäckta områden, särskilt i samband med stora råksystem (så kallad polynyas).

Se forskarrapport Accumulation of neurotoxic mercury (Hg) into the ice-covered Arctic