Korvetten Uruguay

Den argentinska korvetten Uruguay. Idag ett museifartyg som visar sin historia, bland annat undsättningen av den första svenska Antarktisexpeditionen 1903. Foto: Jonas Hagström

För närvarande ”laddar vi batterierna” i ett soligt och varmt Argentina – vad som väntar av prövningar under en månads tältande i Antarktis är vi ganska medvetna om!

Nästa del av resan har skjutits fram till måndag då vi enligt planerna ska flyga ner till Rio Gallegos i södra delen av landet med en av det argentinska flygvapnets Hercules. Här kommer man att kontakta Marambio-stationen på Seymourön för att kontrollera att vädret är säkert för en landning där – annars blir vi ytterligare försenade. Väntan i Buenos Aires har dock utnyttjats till att bland annat åka till Naturhistoriska museet i grannstaden La Plata och träffa Marcelo, expeditionsledaren.

Här fick vi se den senaste geologiska kartan över Seymourön och exempel på de fossil vi hoppas finna där. Av däggdjur är det mest tänder och bitar av käkar man hittar av stora primitiva hovdjur, små pungdjur och svårplacerade Gonwanatherium. Pingvinben är vanliga och har vi tur hittar vi ben av andra typer av fåglar och kanske till och med valar.

Eventuellt kommer vi också att få helikoptertransport till de närliggande öarna James Ross Island och Snow Hill för att se på äldre bergarter. På den senare ön hade den svenska Antarktisexpeditionen 1901–03 byggt ett hus för sin övervintring som fortfarande står kvar. Denna expedition leddes av Otto Nordenskjöld och kom att bli dramatisk då expeditionens fartyg skruvades ner av isen. Räddningen kom så småningom i form av den argentinska korvetten Uruguay. Detta fartyg är idag ett museifartyg och ligger förtöjt i den äldre delen av Buenos Aires hamn – att besöka henne var en självklarhet. Ombord visades bilder och föremål från räddningen av svenskarna. Visst har storstaden Buenos Aires sin charm men nu är vi taggade att få ge oss ut i fält och förhoppningsvis göra fina fynd.

Jonas Hagström, Enheten för paleozoologi, Naturhistoriska riksmuseet