Sen kväll
Latitude: 74° 25.63’ N
Longitude: 166° 32.45’ E
Utetemp: 1,5 °C
Vattentemp: -1,5 °C
Hastighet: 6,7 knop
Vind: 8,7 m/s
Salthalt: 30,067
Barometer: 1 005,3 hPa
Djup: 52 m

Underbart!!! Nu skiner äntligen solen efter en vecka av (nästan) bara dimma. Fantastiskt vackert när solreflexerna glittrar i vattnet ovanpå och mellan isflaken. Lokal tid är det förmiddag, men vi kör vidare med UTC-tid så för oss närmar det sig natt. När jag går runt på däck så möter jag dock många som väljer att vara ute en stund i den makalöst vackra miljön.

I början av förra veckan var vi runt Bennettön och ön visade sig i fint solsken. Vi passade på att ta ett gruppfoto på helidäck:

Gruppfoto

Deltagarna i den första etappen av SWERUS-C3 utanför Bennett Island i Laptevhavet. Foto: Brett Thornton

Runt ön såg vi lite djurliv med tretåiga måsar och några svarta labbar som jagade måsarna för att få tag på deras mat. Detta då måsarna är mycket duktigare på att fiska än vad labbarna är. I övrigt ser vi bara lite polartorsk när isflaken vänds upp. Många hoppas och tror att vi kommer se mer djurliv när vi kommer längre söderut och närmar oss Wrangels ö.

Även denna vecka har jag jobbat med analyser av olika slag. Alkalinitetsundersökningarna (mäter halten av svaga baser) fortsätter och jag har även börjat att analysera salthalter ifrån de olika vattenproverna. Det är ett mastodontjobb då vi sparat vatten från varje undersökningsstation och har 8–24 djup/station.

Leif Anderson och Frank Zemlyak

Mina två underbara arbetskompisar Leif Anderson och Frank Zemlyak i vår labbcontainer. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Under veckan har en av mina söner fyllt år och jag passade på att sända honom en ballong som present:

Ballong

Det var väldigt blåsigt så ballongen försökte sticka iväg innan det var dags, men jag lyckades få ordning på den och släppa den på ett bra sätt.

Varje väderballong samlar in en massa fakta som sedan sänds till en databas som resten av världen kan nå. Just den här gången steg ballongen till 21 296 m innan den gick sönder och det tog 4114 s. Vid höjden 570 m var det temperaturmax på 15,5 °C. Vid havsytan var temperaturen 0,6 °C och luftfuktigheten 100 %. Vi har dimma upp till 280 m (mycket beroende på den varma luften som kommer från land, då blir det dimma för oss när luften kyls av ner mot isen). Vinden var 240°, dvs kom från sydväst. Man kunde se att troposfären nådde till 11 250 m (det syns på att temperaturen därefter blir något varmare). Utanför troposfären har vi stratosfären och där var det -46 °C.

Ett par gånger denna vecka har vi legat still och inte kört vidare efter färdig station. Det har då berott på att det varit för dimmigt för att kunna få fram en bra färdväg. Eftersom vi inte har någon helikopter som kan åka och rekognosera området med på denna resa så är vi beroende av aktuella (och tydliga) iskartor och/eller skaplig sikt. Visst klarar Oden av att åka ”varsomhelst”, men en bra färdväg sparar mycket bränsle och tid så därför kan vi faktiskt tjäna tid på att ligga still ett tag.

Nu ska jag ligga still en stund. 🙂