Vi har nu nått Tromsö i midnattssolens rike och väntar på att få tillgång till forskningsfartyget om ett par timmar. Första delen har gått bra, vilket innebär att vår mätutrustning, forskningsfartyget och vi själva har anlänt enligt plan.

Det var ett soligt och relativt varmt Tromsö omgivet av snöbeklädda berg som vi kom till i går kväll. Efter incheckning var det dags att kontrollera att vår mätutrustning kommit helskinnad till Tromsö. Det såg ut att ha gått bra och nu återstår endast att justera ett par saker innan den kan lastas på vårt forskningsfartyg G.O. Sars som precis anlänt till Tromsö hamn.

Kontroll av utrustning

Ardo går igenom vår utrustning efter transport. Foto: Sam Fredriksson

I går kväll tog vi Fjellheisen upp på berget Flöja (672 m ö.h.) och kunde där beundra midnattssolen stråla över ett fantastiskt vackert fjordlandskap i gränsen mellan land och hav. De högsta topparna i närområdet överstiger tusen meter vilket skapar stora kontraster och skyddar Tromsö, som ju ligger på havsnivå.

Sam Fredriksson

Sam passar på att se midnattssolen för första gången och under ett solbelyst Tromsö. Foto: Ardo Robijn

Tromsö

I dag ska vi först övervaka ombordlastningen av vår utrustning. Sedan ska vi träffa Pär Jansson som läst oceanografi på Göteborgs universitet och nu doktorerar vid Tromsö universitet. Pär arbetar i en internationell grupp med metangas från havsbottnar. Därefter kommer alla expeditionsdeltagare från Italien, Tyskland, Polen, Norge att samlas i kväll. Det ska bli mycket intressant att träffa dessa framstående forskare, som vi ska tillbringa de närmaste veckorna med.

G.O. Sars

Vårt hem de närmsta veckorna, det norska forskningsfartyget GO Sars från Bergen görs redo för att lastas på. Foto: Sam Fredriksson

Väderprognosens för den närmaste tiden mycket gynnsam ut med relativt klart väder och vindar understigande 10 m/s. Allt börjar nu närma sig och vi ser nu mycket fram emot att komma iväg.