Isbjörn

Isbjörnshane på iskanten. Foto: Thomas W Johansen

Kl. 06 ringde telefonen i morse. Samtal från däggdjursobservatören Jan Durinck att de såg isbjörnar från bryggan. Jag lyckades se dem, men det var ingen idé att försöka få en bra bild – de var lite för långt bort och jag har inte en så avancerad kamera.

Isbjörnshona med unge

En isbjörnshona med unge. Foto: Thomas W Johansen

Däggdjursobservatörerna Jan Durinck och Thomas W Johansen börjar sina observationspass vid kl. 03 på morgonen och håller på fram till middag vid 17.45. De håller utkik efter marina däggdjur och sjöfåglar. Med hjälp av kikare och avståndsmätare dokumenteras datum, tid, art och antal. Ibland kan det vara svårt att på långt avstånd avgöra vad det är för djur, men då antecknar observatörerna alla kännetecken som är möjliga att se.

Däggdjursobservatörer

När vädret tillåter sitter däggdjursobservatörerna ute på däck. Foto: Hanna Hagelin

Ombord finns även meteorologerna Sandy Olsson, Bertil Larsson och Andreas Pettersson, som är anställda av Polarforskningssekretariatet under expeditionen.

Meteorologerna

Meteorologerna ombord på Oden. Foto: Hanna Hagelin

Deras uppgift är att förse fartyget, forskarna och helikopterbesättningen med väderprognoser rörande vind, moln, sikt, vädertyp och temperatur. Till hjälp för att göra prognoserna används översiktliga underlag, som skickas från SMHI. Oden är också utrustad med en vädersatellitmottagare. Trots det är det stor utmaning att sammanställa en detaljerad lokal prognos eftersom den enda observationsstationen att tillgå i området är Oden. Dessutom beter sig vädret väldigt speciellt uppe i Arktis och kan skifta blixtsnabbt från blå himmel till dimma.

Prognoserna är viktiga och avgörande, speciellt för helikoptern, som skall kunna användas optimalt under den begränsade tiden och samla in underlag enligt forskarnas ändamål. Dessutom sammanställs specifika vindprognoser för Oden och Frej och för beräkning av isens rörelse.

Som nämnts finns ett stort antal olika vädersensorer ombord. Den insamlade väderinformationen utgör viktiga bakgrundsdata till många av forskningsprojekten. All information lagras och är tillgänglig för de som behöver den.