Tema II: Relationer mellan växter och djur i fjällmiljö samt kopplingen till människans historiska användning av markerna
Nu har vi varit en vecka vid sjön Luspasjaure. Vädret har fram tills igår lördag varit soligt och väldigt varmt, inte direkt det vi förväntade oss på denna plats. I dag har dock sämre väder dragit in över området med något regn och sänkt temperatur, nu får vi nytta av våra polarkläder. Lägret här i Luspasjaure består för tillfället av sju små sovtält och tre större specialtillverkade tält som fungerar som mat-, förråds- och arbetstält. Vi har även den lyxen att kunna använda ett utedass som körts upp hit i vintras endast för denna expedition. Man kan säga att vi lever spartanskt med en viss touch av lyx!
Förutom att bistå arkeologerna i sina utgrävningar har jag även följt med på fältobservationer inom fjällrävsprojektet. De fjällrävslyor som inventeras ligger ibland på relativt otillgängliga platser utanför de normala fjällederna vilket medför att vi vid ett tillfälle fick gå cirka 18 kilometer fram och tillbaka över en fjällrygg. En dryg vandring över blockig terräng som märktes av dagen efter i mina något träningsvärkströtta ben.
I dag (söndag) gjorde undertecknad ett riktigt praktfynd vid den arkeologiska utgrävningen. Jag hittade en liten svart bit, omkring 1 cm stor, som till formen liknar en liten sten. Den svarta färgen och den bakelitartade ytan fångade min uppmärksamhet och jag kunde konstatera att det rörde sig om en sten och ej heller en kolbit vilket vi tidigare hittat i dessa lager. Då jag rådfrågade Berit Andersson, arkeolog på Västerbottens Museum, om vad detta var för något så blev hon väldigt nyfiken och kunde konstatera att jag minsann hittat ett forntida tuggummi. Ett litet fynd kan tyckas, men det kommer att vara tills stor hjälp då sådana tuggummin är tillverkade av kåda eller liknande och kan således användas för åldersbestämning med kol-14 metoden. Fynden hittills pekar alltså tydligt på en mänsklig aktivitet och att här bott människor för cirka 4 000 år sedan. Under morgondagen kommer fler arkeologer och förstärker utgrävningsarbetet. Det kommer även upp tre stycken naturgeografer får Stockholms universitet och ska under veckan bland annat ta sedimentprover från Luspasjaure. Dessa prover skall analyseras så att områdets klimathistoria kan konstrueras.
Niklas Bertilsson, lärarstipendiat, Thorildsplans gymnasium i Stockholm