Winter is coming

Vintern är på väg på Ellesmereön. Foto: Tomas Meijer

Nu börjar den högarktiska sommaren närma sig sitt slut och om ett par dagar går solen ned för första gången på flera månader. Detta märks tydligt i naturen där de sista kvarvarande fåglarna har börjat försvinna från området och viden har sedan ett par veckor tillbaka prunkat i olika orangea färger.

Hararna har suttit förunderligt vita, som prickar längs bergsidorna likväl som de vita snögässen i dalgångarna. När vi kom hit var snögässen i full färd att byta fjäderdräkt inför flytten söderut och sprang då undan när vi kom. I förrgår sträckte dock både vuxna och gässlingar ut vingarna och lättade från marken. Även den vita fjällugglan har visat sig och majestätiskt dragit förbi i sökandet efter något ätbart.

I lägret har arbetet gått bra och jag har själv njutit till fullo av de fantastiska vyerna och färgerna både från mineraler och växter. Nu börjar det dock dra ihop sig även för oss i lägret. I går vaknade vi upp till ett mjukt snötäcke som bäddade in landskapet. Snön töade bort under gårdagen, men i dag är det åter igen snö och några minusgrader. Eftersom vi inventerar spillning och växter på marken är snö ett tydligt tecken på att den arktiska sommaren är slut och att det är dags att dra sig söderut.