Myskoxe

Myskoxe. Foto: Åsa Lindgren

Dagarna går fort i fält. Det tar tid att fixa frukost, gå ner till älven för att diska, packa dagspackningen och ge sig av för att kartlägga ekosystemet som omger oss.

Målet med vår forskning är att förstå och förutspå mer om hur den högarktiska tundran kommer att påverkas av klimatförändringar samt samla in fakta om hur dessa miljöer har påverkats av tidigare förhistoriska värmeperioder. Rent praktiskt görs detta genom att vi samlar in sedimentprover, spillning, benbitar, fjädrar, päls och antecknar alla spår av liv vi påträffar.

Utöver detta kartlägger vi vegetationen längs linjer i landskapet där vissa rutor studeras särskilt noga för att vi därigenom ska få en uppfattning om vilka växter som finns som föda åt lämlar, harar, renar och myskoxar. I den karga terrängen ser man ofta stenblock med mycket rik växtlighet omkring och då kan man vara nästan säker på att det är en lya av något slag. I dag hittade vi ett stort stenblock där både varg, fjälluggla och fjällräv har huserat. Vi går ofta flera mil om dagen i detta fantastiska landskap och det är inte svårt att somna i tälten när det är dags för att krypa ner i sovsäckarna, men förstås är någon alltid vaken i lägret så att vi inte ska överraskas av isbjörnsbesök.