I dag går flyget som ska ta oss tillbaka till Nya Zeeland och vidare hemåt. Det har varit en mycket givande och intressant månad på Antarktis – en helt ny och omtumlande miljö för oss. Men samtidigt ska det bli skönt att komma tillbaka till en mer gästvänlig miljö – med enkla fenomen som gröna växter! Lyckligtvis kan vi åka hem med ett intressant och omfattande material från ett lyckat fältarbete.

Vårt andra mål för fältarbetet var den norra delen av Churchill Mountains, strax söder om Byrd-glaciären, på 80 graders sydlig bredd. Transporten dit gick med flyg över ett otroligt vackert snötäckt berglandskap. Vid det här tillfället åkte en av expeditionens deltagare, Poul Myrow från Colorado Springs, vidare till McMurdo och därifrån hem till USA.

Vårt nya läger låg på ca 1 000 meters höjd på en mindre glaciär vid Churchill Mountains, men läget visade sig vara betydligt mindre blåsigt än vid Holyoake Range. Bergen är dock högre i den här regionen och vi fick klättra en del för att komma åt våra sektioner.

Under fältarbetet visade det sig att här fanns flera intressanta sektioner genom Shackleton-formationen, men att de yngre Holyoake- och Starshot-formationerna saknades i detta område. Shackleton-formationen skilde sig också en del från vad vi sett tidigare, till exempel genom att det saknades rev. På flera platser hittade vi fossil av enstaka archeocyatider (de största av de revbildande organismerna vid denna tid), men vi hittade inga andra stora fossil alls.

En möjlig tolkning av detta är att de bergarter vi undersökte i det här området är äldre än de vi tidigare provtagit och att de bildats innan till exempel trilobiterna utvecklats. Det skulle i så fall göra dem ännu mer intressanta för vårt forskningsprojekt, eftersom vi skulle kunna få en inblick i en ännu äldre mikrofauna. Sammanlagt samlade vi in 66 prov från två längre sektioner genom Shackleton-formationen i Churchill Mountains.

Under arbetets gång blev det bestämt att vi skulle åka tillbaka till McMurdo tisdagen den 22 november och vi påskyndade arbetet för att hinna med allt innan detta datum. Dessvärre visade det sig att vädret var för dåligt på McMurdo för att flyga den dagen och så fortsatte det hela veckan. Till sist fick vi hela sex extra dagar i Churchill Mountains-lägret innan vi flögs ut den 28 november. Vi hade själva milt och soligt väder det mesta av den tiden. Lyckligtvis hade vi både mat och bränsle så det räckte mer än väl, så det gick ingen större nöd på oss.

Churchill Mountains-lägret en grå och disig dag

Churchill Mountains-lägret en grå och disig dag.

En av de undersökta sektionerna genom Shackleton-formationen

En av de undersökta sektionerna genom Shackleton-formationen (i förgrunden).

Christian Skovsted och Dylan Taylor under provtagning av kalksten på toppen av en bergsrygg

Christian Skovsted och Dylan Taylor under provtagning av kalksten på toppen av en bergsrygg.

Middagsdags i Churchill Mountains

Middagsdags i Churchill Mountains (från vänster: Lars Holmer, Glenn Brock, Dylan Taylor och Lars Stemmerik).