29 november 2011

I dag handlade det om att packa ihop material och återlämna utrustning här på McMurdo. Allt måste vara klart före kvällen eftersom flyget till Nya Zeeland (och starten på hemresan) går i morgon. Vårt material skickas i två sändningar. En mindre sändning med trilobiter och andra större fossil från Holyoake- och Starshot-formationerna ska skickas till USA för vidare studier under ledning av Poul Myrow och Nigel Hughes. En större sändning om ca 400 kg med mikrofossilprover ska i ett första steg skickas till Australien för syrabehandling.

Under fältarbetet utforskade vi sektioner genom Shackleton-, Holyoake- och Starshot-formationerna i två olika områden. Det första området låg på östra sidan om Holyoake Range, strax norr om Nimrod Glacier, på 82 graders sydlig bredd. Vårt läger låg på Errant Glacier, som är ett ”biflöde” till Nimrod, alldeles vid mynningen av en dalgång. Detta var ett utmärkt läge för att utforska sektioner på bergsryggar som löpte österut från Holyoake Range, men samtidigt något av ett blåshål. Vissa dagar var fallvindarna från glaciärerna i söder och väster så starka att vi inte kunde ge oss ut i fält, trots strålande solsken. Lyckligtvis varierade vinden kraftigt, och vissa dagar var det närmast vindstilla.

Lägret på Errant Glacier
Lägret på Errant Glacier. Foto: Christian Skovsted

Drivsnö i lägret
Blåsväder med drivsnö i lägret. Foto: Christian Skovsted

Det visade sig att de sektioner vi undersökte var mycket rika på fossil och vi samlade in stora mängder trilobiter, brachiopoder och mollusker från all de tre undersökta formationerna, förutom de mikrofossilprover som var vårt huvudsakliga mål. Sammanlagt samlade vi in 100 prover från tre uppmätta sektioner samt ett antal mindre lokaler däremellan.

Särskilt den äldsta av de tre formationerna (Shackleton) visade sig vara mycket intressant ur ett geologiskt perspektiv. Denna formation bildades under tidig kambrium (för ca 515 miljoner år sedan) då denna del av Antarktis täcktes av ett grunt, tropiskt hav, vilket bland annat visas av tjocka revkroppar. Dessa rev bildades av tidiga svampdjur med kalkskelett (archeocyatider), tillsammans med alger och olika mikroorganismer och liknade på många sätt våra dagars korallrev.

Revkalk
Revkalk (ljusa bergarter) i Shackleton-formationen. Foto: Christian Skovsted

Archeocyatid
Archeocyatid (vit, nätliknande ring) i kalksten. Foto: Christian Skovsted

Trilobiter i kalksten
Delar av trilobiter i kalksten. Foto: Christian Skovsted

Sidansvarig
Webbredaktör