Allt väl ombord på Oden. Vi lättade ankar utanför Montevideo i förrgår kväll. Efter drygt 1 ½ timmes färd i liten båt kom vi ut till Oden som låg på redden utanför Rio de la Plata. Oden ligger nu lågt tack vare att hon är fullastad med 4000 ton bränsle, så det var inte högt att klättra ombord via lotslejdaren (en repstege). Efter säkerhetsgenomgång och övning med att ta på flytoveraller satte alla igång med att komma i ordning ombord. En kraftig dyning fick fartyget att rulla hela natten, men ingen verkade bli särskilt sjösjuk.

Under söndagen fortsatte arbetet med att få i ordning forskningsutrustning, göra rutiner för det vetenskapliga arbetet och se över all teknik ombord. Det var lätt regn, dimma och vinden friskade i framåt kvällen. Vågorna blev flera meter höga och sköljde över fördäck, så ingen fick gå ut och till laboratorierna. Det rullade kraftigt hela natten.

På måndagsmorgonen har det nu klarnat upp och solen lyser igen. Vinden har mojnat till 10 m/s och vågorna lagt sig något. Men när jag skriver detta på bryggan sex våningar upp, sittandes på en kontorsstol med hjul, så måste jag klamra mig fast för att inte fara iväg från skrivbordet.

Albatrosser stryker över vattenytan med sina meterlånga, smala vingar. Vi har sett en grupp delfiner hoppa i fartygets kölvatten. Några lyckades igår också få se världens största plankton – en klumpfisk på cirka 100 kg! Vi har fortfarande några dagar kvar till Kap Horn. Vägen dit går ganska rakt söderut mellan fastlandet och Falklandsöarna och vidare förbi Isla de los Estados.

Magnus Tannerfeldt, expeditionsledare, Polarforskningssekretariatet