De sista förberedelserna för expeditionen görs nu i ett tryckande varmt Montevideo. Idag och imorgon transporteras vi ut till Oden med liten båt. Oden ligger långt ut, så färden tar en dryg timme och vi måste åka i omgångar. Den första delen av den nya besättningen har redan gått ombord, andra hälften har just lämnat hotellet. Imorgon är det forskarnas tur att embarkera och sedan bär det av söderut på riktigt!

Alla forskare har inte anlänt till Montevideo ännu, men vi räknar med att de dyker upp under eftermiddagen, liksom de sista av de kolli som sänts från USA och Sverige. Vi har förstås haft en del saker att lösa, som att den tilltänkta transportbåten fick propellerhaveri igår, att det är stor konferens i staden som gör att trafiken bitvis är avspärrad och att någons bagage är flera dagar försenat. Men det mesta löser vi vartefter det dyker upp.

En viktig fråga de närmaste dagarna kommer att bli vilket väder vi får när vi passerar Drake’s Passage och om vi måste ligga still ett par dygn för att vänta ut någon orkan. Vi kommer anpassa rutten efter väderprognoser från SMHI och kanske en extra analys hemifrån av vår tidigare expeditionsmeteorolog, hedersdoktor Bertil Larsson. Det viktigaste just nu är dock att komma iväg så snart som möjligt och att allt och alla då är med.

Magnus Tannerfeldt, expeditionsledare, Polarforskningssekretariatet