Förhistoriskt DNA berättar hur klimatförändringar påverkade istidens djurarter
5 juli 2010 - 20 augusti 2010Den senaste istiden var en period med betydande och väldokumenterade klimatförändringar. Den ger därför idealiska förutsättningar för att undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och djurpopulationers demografi. Huvudsyftet med detta projekt var att samla in fossilt material från istidens djurarter för att få fram förhistoriskt DNA, som kan användas för att analysera om tidigare förändringar i populationsstorlek och genetisk struktur är relaterade till historiska klimatförändringar.
Resultaten från detta projekt kan ge oss viktig information om varför populationer och djurarter har dött ut. Ökade kunskaper om hur klimatförändringar påverkar olika populationer kommer dessutom att ge oss bättre möjligheter att förutsäga vilka effekter de klimatförändringar vi nu står inför kommer att få för den biologiska mångfalden i Arktis.
Insamling längs flodbankarna
Fältarbetet utfördes längs floden Bolsjaja Balakhnaja på Tajmyrhalvön i norra Ryssland. Tajmyrhalvön är känd för de stora mängder fossilt material som frigörs genom erosion längs flodbankarna varje sommar.
Ursprungligen låg projektets fokus på att samla in fossilt material från smågnagare (sibirisk lämmel och halsbandslämmel) och vi använde därför en uppsättning såll med olika maskstorlek för att sålla oss igenom det permafrostmaterial som hämtades från flodbankarna. Då det visade sig vara ont om material från smågnagare i permafrostlagren utökade vi projektet till att även omfatta ben och tänder från större gräsätare som häst, bison och ullhårig mammut. En liten elektrisk såg användes för att ta prover för kol-14-datering och DNA-analys.
Datering och data
Totalt samlade vi in 120 fossilprover från 10 olika arter. Proverna ska nu genomgå genetisk analys vid Naturhistoriska riksmuseets laboratorium för förhistoriskt DNA och de ska även kol-14-dateras.
Resultaten från projektet kommer att publiceras i olika internationella tidskrifter, och DNA-sekvenserna kommer att göras allmänt tillgängliga i en databank, t.ex. GenBank.