Eurasiska inlandsisars utbredning
I det här forskningsprojektet undersökte forskargruppen den maximala utbredningen av inlandsisar vid Karahavet och fördjupade kunskapen om variation och utbredning av de tidigare inlandsisarna. Information om inlandsisarna bidrar till arbetet med att rekonstruera klimatutvecklingen. Studier gjordes också för att fastställa förändringar i flora och fauna, med tyngdpunkt på de senaste 50 000 åren. Sedimentprover samlades in för analys, vilket kan ge ökad kunskap om miljöförändringarna kring faunans utdöende.
Forskningsledare
Per Möller
Geologiska institutionen, Lunds universitet
Den tektoniska utvecklingen av Amerasiska bassängen
Arktiska oceanen består av två djupa bassänger: Amerasiska bassängen och Eurasiska bassängen. Amerasiska bassängen är den äldre av de två, cirka 135 miljoner år gammal, och ligger på över 3 000 meters djup. Att förstå hur den Amerasiska bassängen formades är viktigt eftersom den har påverkat den tektoniska utvecklingen av de omgivande kontinentalsocklarna och den globala havscirkulationen, vilken har stor inverkan på det globala klimatet.
Forskningsledare
Victoria Pease
Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet
Robert Scott: 19 oktober 1960–26 september 2012
Robert Scott ägnade en stor del av sin karriär åt att lösa den arktiska geologins mysterier, och han älskade att vandra kilometervis över tundran dag efter dag. Ett nära samarbete mellan CASP i Cambridge och Stockholms universitet innebar att Rob deltog i många av Polarforskningssekretariatets expeditioner, senast till Novaja Zemlja och Tajmyr. Rob hade aldrig några problem med att vara vegetarian under våra expeditioner, men det gjorde honom till en gåta för våra ryska kollegor, som likställde kallt väder med att äta stora mängder kött.
Rob förlorade en kort kamp mot cancer och avled oväntat i september 2012 efter återkomsten från vår Tajmyr-expedition 2012. Rob var en begåvad geolog, en uppskattad vän och en oersättlig kollega som kommer att bli mycket saknad.
Victoria Pease