Geologisk karta över Severnaja Zemlja-artipelagen, modifierad från Egiazarov (1967).

Geologisk karta över Severnaja Zemlja-artipelagen, modifierad från Egiazarov (1967).

Under ett årtionde har vår forskning inom SWEDARCTIC-programmet handlat om Eurasiens norra kant. Under de senaste åren har October Revolution Island i Severnaja Zemlja-arkipelagen varit målet för vårt fältarbete.

Severnaja Zemlja är en del av en jordplatta (North Kara Terrane) som också omfattar det nordligaste Tajmyr och stora delar av den östra Karasockeln. I sen Palaeozoisk tid kolliderade den med Sibiria, en händelse som skapade Tajmyr-Severnaja Zemlja orogenen med strukturer som dominerar den Palaeozoiska berggrunden. Strukturen och berggrunden på Severnaja Zemlja och Tajmyr sträcker sig norrut till Karasockelns kant mot den Arktiska oceanen. Den består av de Amerasiska och Eurasiska bassängerna som delas av den submarina Lomonosovryggen och skapades under Mesozoisk och Cenozoisk tid. Troligen förekommer dessa strukturer och bergarter under Lomonosovryggen och kanske även på andra sidan av den Amerasiska bassängen.

Vårt forskningsändamål är att ta reda på struktur och tektonisk utvecklingshistoria för North Kara Terrane. Dess belägenhet på kontinentalsockelns kant innebär att den har betydelse för tektoniska rekonstruktioner av hur den Arktiska oceanen öppnades – ett problem som bedöms med hjälp av geologisk information från oceanens alla sidor.

Expeditionen under 2003 inkluderade fältarbete inom fjärranalys för geologisk kartering och tektonisk tolkning, stratigrafi, strukturgeologi, palaeontologi och isotopgeologi/datering.

Se forskarrapport: October Revolution Island Tectonics: a SWEDARCTIC expedition 2003