Kvartärgeologi: Glaciationshistoria i Sibirien

I flera år har det bedrivits intensiv forskning kring frågor rörande storskaliga förändringar i klimat och glaciation i ryska Arktis under senkvartärtiden, dvs. de senaste ca 300 000 åren. Forskare från Lunds och Göteborgs universitet deltog med projektet Eurasian Ice Sheets inom ramen för det europeiska forskningsprogrammet QUEEN (Quaternary Environments of the Eurasian North), med stöd från European Science Foundation. Forskningen innebar bl.a. kartering och tolkning av sedimentära lagerföljder och glaciala landformer. Med kunskap om dessa storskaliga historiska miljöförändringar kan vi förstå dynamiken i klimatförändringar på norra halvklotet, samt vilka faktorer som har påverkat den nuvarande miljön i ryska Arktis. Ingående kunskap om klimathistorien är också en förutsättning för att modellera scenarier för framtida klimatförändringar.

Forskningens fokus under expeditionen låg på havsyteförändringar under den senaste interglacial/glacialcykeln (ca 130 000 år sedan).

Forskningsledare

Per Möller
Institutionen för kvartärgeologi, Lunds universitet

Berggrundsgeologi: Severnaja Zemljas tektonik undersöks med fjärranalysteknologi

Den ganska okända ögruppen Severnaja Zemlja anses vara ett nyckelområde för att förstå den berggrundsgeologiska utvecklingen i Arktis. Inom detta projekt arbetade man med att fastställa strukturgeologi och tektonisk historia i området, samt att utveckla nya metoder för att geologiskt tolka stora landområden genom detaljerad fältundersökning av mindre nyckelområden. I detta arbete användes handdatorer utrustade med geografisk mjukvara för fältanvändning i kombination med bilder från satelliterna LANDSAT och CORONA. Studier av paleomagnetism och paleobiogeografi i samma områden kompletterade forskningen. Under säsongen 2003 arbetade fyra forskare i fält.

Forskningsledare

David Gee
Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet