Den grönländska inlandsisens känslighet för naturliga klimatförändringar under de senaste 10000 åren
1 juli 2010 - 1 augusti 2010Hur har den grönländska inlandsisen reagerat på de naturliga klimatförändringar som skett under de senaste 10 000 åren? Frågan är intressant då ett svar även kan ge information om hur känslig inlandsisen är för global uppvärmning och hur mycket den kommer att påverka den globala havsnivåhöjningen i framtiden.
Provtagning i sjöar
Vårt arbete utfördes på västra Grönland, nära den nuvarande iskanten. Med hjälp av en särskild typ av sjöar (som vi kallar tröskelsjöar) kan vi få reda på när iskanten dragit sig tillbaka från sitt nuvarande läge. Under perioder då isen är ungefär så stor som den är i dag består dessa sjöars tillflöden endast av smältvatten med lera och slam från inlandsisen. När isen har varit mindre har sjöarna blivit mer ”normala” med sediment med högt organiskt innehåll.
Vi använde oss av en kärnborr av lättviktstyp som kunde transporteras i en mindre helikopter. Borrkärnorna med sjösediment är nu i Danmark där de håller på att analyseras med olika metoder, t.ex. röntgengenomlysning (XRF) och bestämning av organisk halt (LOI) samt magnetisk susceptibilitet (MS). Den kronologiska bestämningen görs med 14C- och 210Pb-datering.
Dynamisk smältning
Resultaten från fältarbetet 2010 har ännu inte färdigställts, men våra preliminära data från södra Grönland 2008 och 2009 tyder på att den grönländska inlandsisen varit mer dynamisk och antagligen mindre känslig för klimatförändringar än man hittills har trott.
Vi planerar att publicera ett flertal artiklar om resultaten i internationella tidskrifter.