Tidigare klimatpåverkan på den grönländska inlandsisen – andra fältsäsongen
1 juni 2009 - 1 juli 2009Syftet med RINK-projektet (Respons af Indlandsisen til Naturlige Klimaændringer) är att undersöka hur Grönlands inlandsis har reagerat på tidigare varma perioder, kopplingen till havsisens utbredning och ändringar i havsytenivån samt – inte minst – hur detta har påverkat människans anpassning och migration. Även om inlandsisens största massa finns inne i landet, så är det lokala klimatförhållanden och dräneringsmöjligheter i gränszonen som avgör hur snabbt isen reagerar på klimatförändringar. RINK har som mål att förstå isens dynamik i olika områden av gränszonen – alltså hur snabbt och på vilket sätt isen tidigare tunnades ut och smälte undan i ett tidsspann på 100–1 000 år. Kustformationer och strandvallar som uppstått vid landhöjningen kommer att visa om det har varit öppet vatten eller permanent havsis vid kusterna, och öppna för en ny förståelse av förutsättningarna för de ”palaeoeskimåer” som en gång levde i Grönlands mest ogästvänliga områden.
Under den andra etappen av RINK-projektet lokaliserades de sjöar i södra och sydvästra Grönland som innehåller information om när och hur inlandsisen reagerade på den köldperiod som kallas ”lilla istiden”. Andra sjöar kommer också att undersökas eftersom deras innehåll av fossilt aDNA kan användas till att ge en bättre bild av de förändringar i djurlivet som förorsakats av naturliga klimatvariationer
I år har vi också fortsatt att ta stenprover för exponeringsdateringar från kusten och in till den nuvarande iskanten, samt från klippor som sticker upp ur inlandsisen (nunatakker). Syftet med denna del av projektet är att få en bättre förståelse för på vilket sätt och hur snabbt inlandsisen smält undan och dragit sig tillbaka under de senaste 10 000 åren. Denna kunskap kan göra att vi bättre förstår hur inlandsisen kommer att reagera på den globala uppvärmning som nu pågår.