Isbrytaren Oden. Jan-Ola Olofsson

Isbrytaren Oden. Foto: Jan-Ola Olofsson

Hur påverkar is flytande konstruktioner till havs i Arktis? Det är en viktig forskningsfråga eftersom svaret kan bidra till en hållbar exploatering av havsområdena i Arktis.

Energiresurserna i de arktiska regionerna kommer utan tvekan att exploateras så småningom. Ett viktigt mål är att exploatera dessa energiresurser, till exempel i eurasiska Arktis, i enlighet med principerna om hållbar utveckling.

Utforskning och exploatering av dessa resurser är en stor utmaning för industrin, särskilt när det gäller att utvärdera och hantera risker i hela produktionskedjan, undvika störningar på grund av potentiellt hanterbara olyckor, och minimera kostnader som uppstår på grund av negativ miljöpåverkan.

Vårt fältarbete utfördes nordöst om Grönland, där isberg och flerårig is driver med hög hastighet och skapar svåra isförhållanden.

Data om isens tjocklek och drivhastighet samlades in med hjälp av uppåtriktade ekolod. Vi övervakade också isen och studerade interaktionen is–fartyg med hjälp av elektromagnetiska antenner och ett system med videokameror. Modern teknik, bland annat i form av satellitsensorer, mikrodroner och laserskannrar, användes till att karaktärisera isbergen och havsbottnen kartlades med hjälp av flerstråliga ekolod.

OATRC 2012 hade stor vetenskaplig spännvid med många olika forskningsaktiviteter. Vi använde fyra mätriggar försedda med uppåtriktade ekolod och strömningsmätare. Under två isstationer studerade vi havsisens och iskammarnas mekaniska egenskaper. En databas med 42 isberg sammanställdes.

Isberg Jan-Ola Olofsson

Laserskanning av isberg. Foto: Jan-Ola Olofsson

Isstation Jan-Ola Olofsson

Isstation. Foto: Jan-Ola Olofsson

Vi planerar att utöka forskningen med ytterligare en forskningsexpedition.

Data som samlades in under OATRC 2012 finns tillgängliga för forskare från Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology (SAMCoT) vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet och resultaten kommer att offentliggöras under internationella konferenser och publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Polarforskningssekretariatet medverkade med lednings- och teknikstöd samt meteorolog och läkare.