I natt gjordes första försöket med ”dredging”. Det gick över förväntan och vi lyckas få upp mer än 100 kg sten genom att använda en stor skopa som släpades på havsbotten på mer än 3 000 meters djup efter fartyget i en fart av 0,5 knop och på en sträcka av 900 meter. Det visade sig att Polarforskningssekretariatets nya geovinsch lämpar sig ytterst bra för detta då den går att köra mycket långsamt med stor precision och att den har en syntetisk lina med flytegenskaper samt att den är utrustad med en dragkraftmätare. Dragkraften visas på en stor display och är våra enda ”ögon” för att tolka vad som händer på havsbotten. Glädjen var stor och det firades en del efteråt trots att timmen var sen när skopan åter kom upp till ytan.
Vi är nu uppe på en bit över 89 grader nord – endast ca 50 nautiska mil från Nordpolen. Idag snöar det och temperaturen har sjunkit till några minusgrader. Efter lunch ska vi påbörja ett nytt försök med ”dredging” som kommer att ta cirka 5 timmar om allt går väl. Därefter har vi planerat ett nytt seismik-stråk på en sträcka av 20 sjömil. För att streamern inte ska skadas av isen måste vi först bryta en ränna efter den tänka linjen både fram och tillbaka för att sedan lägga i utrustning från aktern och köra en tredje gång, totalt 60 sjömil.
I morgon har expeditionen pågått i tre veckor, men det känns som vi varit ute längre än så. Så här långt har i stort sett alla projekt ombord fått mycket forskning utförd utan några som helst missöden. Stämningen är god och Oden är en harmonisk plattform där det arbetas hårt. På fritiden används det fina gymmet flitigt inte minst av mig själv. På kvällarna ordnas det filmvisning i biosalongen. Men viktigast av allt att nämna är den goda maten som lagas av kockarna Lasse och Peter med hjälp av mässman Anki. Utan dem hade det inte blivit mycket gjort här.
Förliga vindar
Joakim och Erik, Polarforskningssekretariatet