Konsekvenserna av den sibiriska permafrostens upptining för Lenaflodens kol- och metalltransport
11 juni 2013 - 29 juni 2013Denna rapport beskriver den andra fältstudiesäsongen inom projektet Uppvärmningen av den sibiriska permafrosten: isotopstudier av kol- och spårmetalltransport till den Arktiska oceanen – undersökning av Lenafloden.
Klimatuppvärmningar påverkar de sibiriska ekosystemen genom en ökad permafrostupptining och hydrologiska förändringar. Målet med denna studie av Lenaflodens permafrostdominerade avrinningsområde var därför att få en ökad förståelse för källorna till de kol och spårmetaller som flodvattnet för med sig samt att kunna förutspå de flödesförändringar som kommer att ske i framtiden.
I juni 2013 återvände vi till Lenafloden och fokuserade på provtagning av vatten och suspenderade partiklar längs floden och de större bifloderna – från staden Jakutsk vid Lenaflodens centrala huvudflöde till bosättningen Dzhardzhan vid flodens mynning i norr där den rinner ut i Arktiska oceanen.
I samarbete med ryska kollegor från Jakutsk och med hjälp av en flodbåt samlades prover in från 41 stationer. Vattenprover och suspenderade partiklar transporterades tillbaka för laboratorieanalys av lösta ämnen, spårelement, kolhalt och isotopsammansättning.
Mikroskopisk avbildning och analyser av flodtransporterade partiklar ger oss möjlighet att identifiera nyckelkomponenter och deras betydelse för transport av metaller. Preliminära resultat visar geografiska skillnader i kolhalt och isotopsammansättning mellan olika bifloder till Lenafloden. Dessa data gör att vi kan identifiera källområden för flodtransporterat kol.