Ny-Ålesund: forskningsstationernas betydelse för närvaron i Arktis
29 juli 2013 - 5 augusti 2013Det här projektets syfte var att undersöka hur vetenskap, forskningsstationer och den byggda miljön i Ny-Ålesund på Svalbard återspeglar och bestyrker geopolitiska koncept som legitimerar icke-arktiska staters närvaro där.
Denna forskning är viktig på grund av det kraftigt ökande intresset för Arktis från icke-arktiska stater samt behovet att förstå de processer som nya intressenter använder sig av för att etablera och kommunicera sin status i regionen. Ny-Ålesund valdes ut för sin höga koncentration av internationella aktörer och vetenskapen för dess uppenbara roll som kunskapsgenerator – men också för dess förmåga att skapa legitimitet.
De forskningsmetoder som användes var framför allt intervjuer med forskare, stationschefer, norska tjänstemän samt studiebesök på forskningsstationer där vetenskapliga fältstudier kunde observeras. Ljudupptagning, anteckningar och fotografier var de huvudsakliga tekniska metoderna.
De preliminära resultaten visar att Ny-Ålesund utgör en viktig nod för vetenskaplig forskning i Arktis. Platsen har också en geopolitisk funktion för många internationella aktörer. Dessa två funktioner är inte motstridiga. Prioriteringarna bland de stater som driver de olika forskningsstationerna varierar stort vad gäller personalstyrka och andra driftsmässiga aspekter och det finns få synliga tecken på en viss stats närvaro utvändigt på byggnaderna.