Fjällräv

Öronmärkt fjällräv en blåsig dag i juni 2011. Foto: Gustaf Samelius

Den här studien undersöker olika aspekter på fjällrävens populationsdynamik och hur den varierar beroende på svängningar i lämmeltillgången – fjällrävens huvudföda i stora delar av dess utbredningsområde. Vi är särskilt intresserade av den relativa betydelsen av överlevnad kontra rekrytering för rävarnas populationstillväxt och hur den varierar beroende på svängningar i lämmeltillgången. För många djur och ekosystem saknas dock kunskaper om sådana variablers relativa betydelse för förändringar av populationsökningen och hur denna varierar beroende på svängningar i tillgången till föda. Sådan information blir allt viktigare i dag då i stort sett alla ekosystem i världen utsätts för mänsklig påverkan och miljöförändringar.

Den här studien genomfördes vid Karrak Lake i fågelreservatet Queen Maud Gulf i Nunavut, Kanada. Vi modellerar fjällrävens demografiska parametrar relativt variationer i lämmeltillgången genom fångstmärkning-återfångststudier av fjällrävar.

De preliminära resultaten indikerar att överlevnaden för vuxna fjällrävar har varit relativt konstant under åren, medan rekryteringen har varierat väsentligt och i hög grad är korrelerad till variationer i lämmeltillgången.

Flygplan

Ankomst till Karrak Lake en vacker dag i maj 2011. Foto: Richard Kerbes

Fjällräv

Stacy Elmore med en nedsövd fjällräv vid Karrak Lake i maj 2012. Foto: Gustaf Samelius