Forskare och studenter går ner för ett berg

Forskare och studenter går ner för ett berg vid Billefjorden. Foto: Dag Avango

Under denna fältstudie till Svalbard samlades data in till det Mistrafinansierade projektet Assessing Arctic Futures. Samtidigt utbildades också studenter från KTH och University of Illinois, USA, om de förändringar som sker i Arktis.

Expeditionen tog sig an frågor som handlar om hur olika aktörer konstruerar framtidsscenarier för Arktis, och varför bara några av dessa blir verklighet. Allt oftare framställs Arktis som en framtida arena för sjöfart, gruvdrift och utvinning av fossila bränslen. Genom att få en förståelse för hur och varför olika framtidsvisioner av Arktis skapas och verkställs är vi bättre rustade för att ta oss an aktuella utmaningar i regionen.

Lägerplats vid Petuniabukten

Lägerplats vid Petuniabukten. Foto: Dag Avango

Vi genomförde våra aktiviteter på två platser på Svalbard, Billefjorden och Longyeardalen, eftersom de gav oss möjlighet att jämföra hur konkurrerande aktörer föreställer sig och påverkar framtiden genom retoriska analyser och dokumentation av byggda miljöer i området. Billefjorden erbjuder också fina miljöer för utbildning om klimatförändringar och gruvdriftens miljöpåverkan.

Forskarna och studenterna genomförde semistrukturerade intervjuer med hjälp av digitala inspelningsapparater och dokumenterade den byggda miljön med digitalkameror och GPS.

Resultaten visar att de olika aktörer som är aktiva på Svalbard relaterar sina framtidsscenarier till klimatförändringsdebatten. Å ena sidan vill företagen profitera på att Arktis öppnas för fraktfartyg och utvinning, vilket också ger Svalbard en nyckelroll i denna nya ekonomi. Samtidigt uttrycker aktörerna en ambition att skydda miljön genom att utveckla miljövänlig teknik och genom att förvandla övergivna kolgruvor till klimatforskningsstationer och turistattraktioner.

Pyramiden

Pyramiden: historiska avtryck möter nya framtidsvisioner för Arktis. Foto: Dag Avango