Provtagning av havsis och snö. Foto: Agneta Fransson.

Provtagning av havsis och snö. Foto: Agneta Fransson.

Hur påverkar havsis och smältvatten från glaciärer CO2-utbytet och mättnadsgraden för kalciumkarbonat (dvs. Ω)? Vi bestämde oss för att undersöka mekanismerna som fungerar som drivkraft för CO2-flödet i luft–is–hav och havsförsurningen (dvs. Ω) i områden med olika egenskaper gällande stratifieringen för vattenpelaren, isens täckning och omfattning samt färskvatteninflödet i Amundsen- och Rosshaven.

Projektet kommer att ge oss den grundläggande information som krävs för att kunna förutsäga hur framtida förändringar av CO2-upptagningen kan påverka CaCO3-mättnaden och havsförsurningen i Södra ishavet på grund av förändringar av havsisens utsträckning, färskvatteninflödet och temperaturen.

Våra fokusområden var de istäckta delarna av Amundsenhavet och sockeln nära glaciärer med havsutflöden och smältvattendammar på havsisen.

Forskningsteamet hade nödvändig kemisk och biologisk kompetens för att undersöka de biokemiska processer som påverkar CO2-systemet i havsis, saltvatten, snö och vattenpelare. Vi tog prover på vatten, havsis, saltvatten och snö för att mäta den totala alkaliteten (AT), pH, näringsämnen (t.ex. nitrat, fosfatoch kiselsyra), δ18O, och biologiska parametrar (dvs. PAM-fluorometri för fotosyntetisk aktivitet, bakterier, taxonomi och pigment). Prover från vattenpelaren samlades in och kombinerades med en CTD-sensor. Prover togs på δ18O och prover från näringsämnen filtrerades och frystes för analys efter kryssningen. Havsisprover för temperaturmätningar togs var femte centimeter direkt efter hämtningen. Salinitet och konduktivitet mättes för smält havsis, saltvatten och snöprover. Snöns densitet och temperatur mättes och snökornens struktur och storlek undersöktes med hjälp av en kamera och optisk programvara.

AT bestämdes genom potentiometrisk titrering med 0,05 M HCl; pH bestämdes spektrofotometriskt med m-kresollila som indikator.

Vi beräknade Ω och totalt oorganiskt innehåll i vattenpelaren, saltvatten och havsis med AT och pH. Vi härledde färskvattenfraktionerna och beräknade källvattnen med salinitetsförhållandena för AT och δ18O. Från detta ska vi undersöka hur smältvattnet från glaciärer och havsisar och det cirkumpolära djupvattnet påverkar Ω. Mellanårsvariationer kommer att undersökas med tre års data.

Data kommer att presenteras vid vetenskapliga konferenser och användas i referentgranskade tidskrifter. Data kommer också att finnas med i SOCAT (Surface Ocean CO2 Atlas) och databasen GLOADP.