Jon, Robin och Sarah

Jon, Robin och Sarah. Foto: Håkan Grudd

Under de första fyra veckorna av expeditionen har vi haft ovanligt många stormar. En av de forskare som vi träffat här på den sydafrikanska stationen SANAE IV är professor Ian Meiklejohn. Han har tillbringat tolv säsonger här och aldrig tidigare upplevt så många dagar med dåligt väder. Normalt brukar det vara ganska fint, avbrutet av en och annan dag med storm – i år är det tvärtom. De korta perioder av fältarbete vi fått har dock varit lyckosamma och producerat 13 fina stenprover för projektet.

De senaste dagarna har vi ägnat åt planering och åt vår utrustning. I förrgår åkte vi iväg en liten bit från stationen och slog läger för att finslipa våra rutiner. Vi är åtta ekipage: snöskotrar, slädar och bostadsmoduler. Alla har sin plats i ”tåget”. Calle åker först som navigatör och expert på glaciärsprickor och säkerhet. Vi andra i logistikgänget är fördelade på olika platser och har radiokommunikation mellan oss. Vi håller även koll på våra GPS:er, så att vi följer den planerade rutten. Alla är förberedda med selar påtagna och säkerhetsutrustning på plats.

När vi parkerar för att slå läger sker även det enligt en noga uttänkt plan med slädarna i varsitt hörn för att skapa en ”gårdsplan”, snöskotrarna parkerade mot vinden längs ena långsidan och bostadsmodulerna bredvid varandra i mitten av ytan. Vi slår även upp två tält – det ena för vår toalett och det andra som ett extra boende.

Vi provade på att laga mat på kaminerna inne i modulerna, samt att smälta snö till det vatten som behövs per person och dag. Allt fungerar ungefär som det var tänkt. Maten smakade fantastiskt bra och vi kunde sedan sitta alla åtta i en modul för att tillsammans avnjuta vårt kvälls-te.

Morgonen efter började det blåsa upp igen och efter en stadig grötfrukost packade vi ryggsäckar och gick till närmsta nunatak för att genomföra en liten övning i att navigera med våra GPS:er. Vi bröt lägret i ökande vind och efter att vi åter parkerat vid stationen blåste det åter storm.

Idag ska vinden avta och vi hoppas nu få ett omslag i väderläget så att vi i eftermiddag kan åka iväg till Straumsnutane för två dagars intensivt fältarbete. Prognosen ser lovande ut.