Isberg

Ett fem kilometer långt isberg, parkerat på havsbottnen utanför Coronation Island, Sydorkney. Foto: Dag Avango

Avresan från Sydorkney blev spektakulär. De grundare vattnen kring ögruppen gör att de isberg som kommer drivande från syd grundstöter och förvandlar arkipelagen till något av en kyrkogård för isberg. Samtidigt gör detta vattnen svårnavigerade och inte helt ofarliga.

Därför var det en lättnad att vi kom ut på djupare vatten utan isberg, innan mörkret föll i går kväll. Men med mörkret kom nya överraskningar. Någon gång under nattens lopp körde vi in i utkanterna på Weddellhavets packis – en packis med ett historiskt rykte. Christophe och vår kapten Jerome har försiktigt manövrerat The Golden Fleece genom fält av utspridda isflak och skickligt undvikit kollision med större isflak, liksom de små men elaka isberg som ligger dolda i undervattensläge.

Under morgontimmarna blev packisen omkring oss successivt tätare och tjockare och över horisonten fanns ett glimmande sken som förebådade fastare fält av packis i vår färdriktning mot Antarktiska halvön. Av denna anledning tvingades vi ändra vår kurs och gå nordväst mot Bransfield Strait. Medan vi skriver denna blogg följer vi en kontinuerlig vit linje ett fåtal nautiska mil i syd, som markerar gränsen för den täta packisen. Av denna anledning blir vår ankomst till Hope Bay försenad. Hur lång denna försening blir är beroende av hur issituationen utvecklar sig.

Namnet Hope Bay är nära kopplat till Weddellhavets packis. Det var den svenske polarforskaren Otto Nordenskjöld som namngav bukten. Nordenskjölds expedition 1901–1903 tvingades övervintra i Antarktis efter att expeditionsfartyget fastnat i packisen och sjunkit. Tre av expeditionsmedlemmarna – Andersson, Duse och Grundén – lyckades överleva vintern i Hope Bay i ett stenhus som de byggt åt sig.

I dag finns lämningarna av detta stenhus kvar och i närheten har Argentina uppfört en forskningsstation – Esperanza. För många argentinare är lämningarna efter Nordenskjölds expedition knutna till Argentina genom sin historia. Expeditionen hade en argentinsk medlem – löjtnant El Alférez José Marie Sobral – och expeditionsmedlemmarna räddades till sist av den argentinska marinens fartyg Uruguay.

Som historiker är vi intresserade av hur lämningarna av Nordenskjölds expedition tolkas och används i relation till den geopolitiska situationen på Antarktiska halvön och södra Atlanten i dag. Vi hoppas kunna finna svar på våra frågor i hoppets bukt, om packisen tillåter oss att komma dit.

Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen