Ulf Gustafsson karterar den argentinska basen Orcadas med totalstation. Foto: Dag Avango

Ulf Gustafsson karterar den argentinska basen Orcadas med totalstation. Foto: Dag Avango

Orcadasbasen är den äldsta forskningsstationen i Antarktis. Foto: Dag Avango

Orcadasbasen är den äldsta forskningsstationen i Antarktis. Foto: Dag Avango

Efter mer än tre dagar till sjöss i Drakes sund var det skönt att äntligen se land och is. När vi anlände till Sydorkney var havet fullt av isberg, i olika former och variationer av vitt och blått. Vid tretiden på eftermiddagen anlände vi till den argentinska basen Orcadas på Laurie Island – den äldsta permanenta forskningsstationen i Antarktis. På stranden välkomnades vi av stationskommendanten Juan Carlos Zenteno. Efter att ha upprättat en första översiktskarta över basen, återvände vi till vårt segelfartyg för att fira att vi lyckligen tagit oss över Drakes sund.

Påföljande dag startade vi tidigt. Dag och Ulf började kartera Orcadas med totalstationen. Gustav Rossnes kunde utnyttja ett fantastiskt soljus från klarblå himmel för att fotodokumentera, medan Louwrens och Judith ritade en måttsatt plan över Omondhuset, uppfört att William Speirs Bruce Scotia expedition 1902–1904. De gjorde även intervjuer med stationspersonal och forskare, för att ta reda på mer om verksamheten vid basen och dess olika roller, i det förflutna, i samtiden och i framtiden.

Fältarbetsteamet spenderade också tid med andra aktiviteter. Åt det mer spektakulära hållet är besättningsmedlemmen Christophe Morenos bestigning av en näraliggande bergstopp, från vilken han åkte snowboard ner över en gläciär. Dådet skulle nog platsa i Guinness rekordbok, mängden snowboardåkare på Sydorkney måste hittills varit obefintlig. På andra sidan dalgången besteg Louwrens en bergstopp, från vilken vi fick fina översiktsbilder över stationen.

Efter en fantastisk lunch, som våra gästvänliga argentinska värdar bjöd på, slutförde vi våra fältforskningsuppgifter vid Orcadas. När vi väl återvände till skeppet på sena eftermiddagen blev vi varse att även andra haft en lyckosam dag. I vattnet kring vår zodiak fanns pingvinskinn, vars före detta invånare hade förvandlats till leopardsälsmat. Leopardsälen låg ett tag på stranden för att vila efter sin måltid.

I morgon fortsätter vi till Cape Geddes, för att finna och dokumentera det som finns kvar av en brittisk bas som uppfördes där i samband med Operation Tabarin efter andra världskrigets slut. Vi kommer sedan att anlända till Signy Island senare på eftermiddagen.

Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen.