The Golden Fleece

The Golden Fleece för ankar i Dorian Bay, Wiencke Island. Foto: Dag Avango

Det är morgon den trettioförsta mars och vi närmar oss sakta men säkert Falklandsöarna/Malvinas. Dagens färgskala är grå och vinden kommer från nord, vilket bromsar vår fart en aning. Vår resa över Drakes sund blev förhållandevis lugn. Även om vi hade vågor som slog över båten under gårdagsnattens styva kuling, så kan Drakes sund bjuda på bra mycket värre väder än det vi fick uppleva. Vi förväntar oss att nå Port Stanley i morgon och vår ankomst dit markerar slutet på LASHIPA 8-expeditionen, liksom slutet för denna blogg.

LASHIPA 8-expeditionen var en del av LASHIPA-projektet (Large Scale Historical Exploitation of Polar Areas) – ett historiskarkeologiskt forskningsprojekt inom ramen för Internationella polaråret 2007–2008. LASHIPA-projektets syfte är att förklara utvecklingen av storskalig naturresursexploatering i polartrakterna och dess konsekvenser för den geopolitiska situationen och för miljön där. Projektet involverar forskare och doktorander vid universitetet i Groningen i Nederländerna, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Sverige, Ryska Vetenskapsakademien i Moskva, European University i St Petersburg, Ryssland och Michigan Technological University i USA.

LASHIPA 8-expedition var en viktig del av datainsamlingen i Antarktis för detta projekt. Expeditionen finansierades av Vetenskapsrådet i Sverige (VR) och Vetenskapsrådet i Nederländerna (NWO). Expeditionsteamet var internationellt, med deltagare från universitetet i Groningen i Nederländerna, Kungliga Tekniska högskolan i Sverige och från Norge. Expeditionens syfte var att söka ny kunskap om valfångstindustrin i Antarktis under 1900-talet och om den multinationella kampen om politiskt inflytande i regionen kring den Antarktiska halvön under det senaste århundradet, genom att studera de materiella lämningarna av dessa aktiviteter.

För att uppfylla detta syfte har vi kartlagt lämningar av strandbaserade valfångststationer och baser för pelagisk valfångst i Sydorkney och längs bukter och kustlinjer på den Antarktiska halvöns västra sida. Därutöver har vi studerat och dokumenterat forskningsstationer uppförda av de tre huvudkontrahenterna om politiskt inflytande i detta område – Storbritannien, Chile och Argentina. Vi har talat med stationspersonal och har dokumenterat stationerna, i syfte att förstå deras funktioner och vilken verksamhet som bedrivs där.

Även om vi förlorade ett antal arbetsdagar till följd av stormar och fann mindre data än vi förväntade oss på Signy Island, så är vi mer än nöjda med våra resultat. Vi fann data som vi inte hade förväntat oss att finna och fick nya och viktiga kunskaper. Därför ser vi alla fram emot att publicera våra resultat och slutsatser under det kommande året. Hela teamet ombord på The Golden Fleece ska ha del av äran för expeditionens goda resultat. Utan den hängivenhet, hårda arbete och stora lokala kunskap som kapten Jerome Poncét, Cathy Colle och Christophe Moreno bidragit med, hade vi inte nått dessa resultat.

Efter att vi anlänt till Port Stanley i morgon kommer LASHIPA 8-teamet att ta hand om den oglamorösa uppgiften att se över vår utrustning och våra instrument, samt packa ihop och arrangera en transport för utrustningen tillbaka till Europa. De återstående dagarna före vår återresa till Europa, kommer vi att ägna åt forskning i Falkland Islands Archives. Även om dessa aktiviteter är viktiga uppgifter i historiskarkeologisk forskning, så är de föga intressanta att läsa om i en expeditionsblogg. Därför vill vi i dagens fältdagbok rikta ett stort tack till alla er som dag efter dag besökt denna hemsida och med intresse följt våran Antarktis expedition.

Dag Avango, Louwrens Hacquebord, Ulf Gustafsson, Gustav Rossnes och Judith Labohm