I allrummet ombord på The Golden Fleece. Foto: Dag Avango

I allrummet ombord på The Golden Fleece. Foto: Dag Avango

Klockan är 12 den åttonde mars. Havet är inte så lugnt längre och några av oss har börjat knapra i sig sjösjukepiller.

Senare i kväll kommer vi att passera den antarktiska konvergensen – en zon som ligger mellan 50° och 60°S, där varmare och mer salthaltiga ytströmmar på väg söderut från tropikerna, möter kallare och mindre salthaltiga vatten på väg norrut från den antarktiska kontinenten. I konvergenszonen kolliderar och blandas dessa vatten och skapar en miljö som är attraktiv för plankton. Av denna anledning attraherar den antarktiska konvergensen enorma mängder med marin fauna – däribland val.

Det är av denna orsak som det tidiga 1900-talets valfångstföretag valde att bygga sina landbaserade valfångststationer på ögrupper som Sydgeorgien och Sydorkney, bortanför den antarktiska kontinentens kust. Dessa ögrupper ligger nära konvergensen – världens kanske rikaste fångstfält för val.

Det kommer att ta ytterligare två dagar innan vi når Sydorkney. Väderprognosen lovar fortsatt gott väder. Om den nuvarande vindriktningen kvarstår, kommer vi att anlända till Sydorkney från öster. Därför kommer vi att inleda vårt fältarbete i den östligaste delen av ögruppen, på Laurie Island, där vi kommer att undersöka och dokumentera lämningarna av en forskningsstation från tidigt 1900-tal.

Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen.