Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: DML 2011/12

5 januari 2012 - 26 februari 2012 Dronning Maud Land

Expeditionen är avslutad

28 februari 2012

I förra rapporten berättade vi om att det i Antarktis till stor del är naturen och vädret som bestämmer när man kan resa hem. Vår egen hemresa blev ett bra exempel på detta. Medan vi ännu var kvar på stationen hade vi flera stormiga dagar, totalt blev det 16 dagar med storm av vår 40 dagar långa vistelse på Nordensköldbasen. Avresan blev uppskjuten en dag, men som tur var så var vädret strålande på upphämtningsdagen.

Läs hela blogginlägget

Den antarktiska sommaren går mot sitt slut

16 februari 2012

Det blir långsamt kallare och solen försvinner nu ner under horisonten på nätterna. Solnedgångar och soluppgångar har blivit populära fotomotiv när vädret tillåter. Om ett par veckor kommer det inte längre att vara möjligt att flyga varken till eller från Antarktis.

Läs hela blogginlägget

Oväder på gång

8 februari 2012

Vi har varit väldigt upptagna några dagar eftersom vi väntar in ett stort femdagarsoväder (igen), som enligt uppgift ska vara värre än tidigare. Vi har reparerat bandvagnar och skotrar och ställt in dem i containrar och plockat upp sådant som kanske ligger löst. Allt kan ju hända, så vi vill försöka bli färdiga med en hel del innan dess.

Läs hela blogginlägget

Internutbildning och underhållsarbeten

20 januari 2012

En vecka har nu förflutit sedan vår ankomst till stationen. Veckan har präglats av internutbildning på stationen och underhållsarbeten med byte av vattenledning som huvudnummer. Dessutom har arbete inletts för att säkra en korrekt miljöhantering på stationen.

Läs hela blogginlägget

Kort besök på Troll

13 januari 2012

Resan har gått helt utan problem. Vi flög enligt plan från Kapstaden kl 23.30 lokal tid den 10:e januari och landade på den norska stationen Troll den 11:e kl 05.30 UTC. Eftersom vi hade drygt fyra timmars väntan på nästa flight därifrån vidare till Aboa/Wasa planerade vi att besöka vårt svenska MARA-team. Efter transport till stationen blev dock planerna snabbt ändrade och vi fick veta att vi skulle flyga iväg direkt.

Läs hela blogginlägget

Framme i Kapstaden

10 januari 2012

Resan till Kapstaden gick smidigt. Det var bara Pers väska som var försvunnen, men den levererades ett dygn senare. Vi var ganska trötta efter flygningen, men alla återhämtade sig på ett dygn.

Läs hela blogginlägget
Stäng