Vad är det egentligen för skillnad mellan sylt och marmelad? Det var den stora frågan här nere häromdagen efter att Micke läst Jam, Jam, Jam på raden av burkar på frukostbordet. Vi letade igenom alla kokböcker, frågade kocken och vände och vred på det hela tills vi inte kom längre.

Sockermängden menar vissa, om frukt respektive bär är hela eller inte säger andra. I kokböckerna talas det om tillsatt eller naturligt pektin – förtjockningsmedel. Det tycks inte finnas någon strikt definition, men desto klarare är att vi under vår tid här ätit en hel del både sylt och marmelad. Speciellt till frukost för tre av de saker det finns gott om här nere är sylt, marmelad och gryn. Förvisso från 2006 eller tidigare, för det var senaste gången hitresan gjordes med båt.

Klättring

Göran och Carl efter klättring upp till sandstenshorisont. Foto: Carl Lundberg

Göran tog ett vetenskapligt tag om grötfrågan och lät oss betygsätta gröt på havregryn, korngryn, bovete, dinkel, mannagryn, råggryn, grahamsgryn. Grahamsgrynsgröt delade topplaceringen med dinkelflingsgröt med ett betyg på 4,0 av 5. Råggrynsgröt hamnade i botten med ett betyg på 2,0.

För att fortsätta på mattemat så har vi invigt den nya grillen. Kyckling, struts och korv. Det blev jättegott tycker inte bara vi, utan också finländarna som vi bjöd på middag häromkvällen. Menyn löd grillad kyckling och struts som Micke marinerat och Carl grillat, Pekkas potatissallad på torkad potatis och inlagd gurka, syltat rödlök, marinerade vitlöksklyftor och bearnaisesås återigen genom Mickes försorg. Till dessert Görans gotländska saffranspannkaka på äggpulver. Säsongens bästa middag enligt doktor Janne. Till varmrätten serverades två olika sorters gul saft och till desserten portvin som finländarna tagit med. Det råder ingen tvekan om att våra grannar skulle vinna Finnkampen om det handlat om barskåp.

Grill

Invigning av nya grillen. Foto: Carl Lundberg

Det börjar närma sig hemresa och det har varit lite olika bud om tidpunkt för avfärd. I torsdags så kom e-post med frågan om vi kunde åka dagen därpå. Det var svårt för oss att få till. Efter lite hit och dit har bestämts att vi skall flyga på måndag lunch och väderleksprognosen ser bra ut.

Sen förra rapporten har vi sorterat, inventerat, packat och bommat igen stationen. Mitt i allt så rök en hydraulslang till kranen på bandvagn 15, Paussi-wagon, den nyaste ni vet. Med hjälp av ett särskilt pressverktyg kunde dock Micke göra en ersättningsslang och i dag rullade den som sista vagn in i sin container. Bandvagnarna passar precis in och föraren måste klättra ut genom en lucka i taket för att ta sig ut. Kvar på gården finns nu bara två snöskotrar och antennen till långvågsradion. Carl har satt upp en nygammal antenn, modell dubbel tvättlina, mellan de båda masterna och vi har kunnat höra på BBC World News att det varit upplopp i Kairo, att fransmännen återtagit kontrollen över en flygplats i Mali och att det valts en ny president i Tjeckien.

Hydraulslang

Hydraulslangen som rök. Foto: Carl Lundberg

Bandvagn

Parkering av bandvagn. Foto: Carl Lundberg

Via en kamrat till Göran har vi hört om masstrafikolyckan i Skåne, och tåget genom huset i Saltsjöbaden. Genom Mickes fru har vi även fått höra om planet som försvann här i Antarktis i veckan, det stod om det på Text-TV. Det har tydligen återfunnits, men utan överlevande. Det var inte i närheten av där vi är utan mera mot Antarktiska halvön till. Det var den andra flygolyckan här denna säsong, så nu borde det rent statistiskt vara lugnt för vår del. Så oroa er inte, för det gör inte vi. Men lugnast vore kanske att stanna kvar här.

Fast det tänker vi inte göra och vår planering har byggt på att alla stora saker skulle vara klara i dag i händelse av att flighten skulle flyttas fram. Således är vi klara med allt förutom att städa bostadshuset, packa personlig utrustning och göra en sista koll på gården. Göran måste dessutom se till att packa den ansenliga stensamling som han fått ihop här nere. Vi andra ser fram emot en sista lugn dag i morgon, den första den här säsongen känns det som, en promenad på berget kanske. Micke har förhandlat sig till sig bacon till frukost åt oss.

Garageport

Pär stänger sista garageporten. Foto: Carl Lundberg

Nu ser vi fram emot att komma hem igen. Hemlängtan nådde sin kulmen idag när Göran ropade in oss på eftermiddagsfika och vi nåddes av doften av kanelbullar redan vid ytterdörren. Pär drömmer om korv stroganoff, Göran om grönsaker, Micke om skaldjur och Carl om extra hårt knäckebröd som dammar i munnen så att man hostar efter varje tugga – NOT!

Kanelbullar

Ååhh, kanelbullar. Nu längtar vi hem. Foto: Carl Lundberg

Snart på väg hem!