Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: Antibiotikaresistens hos fåglar 2012/13

1 november 2012 - 30 november 2012 Sydgeorgien

Jakt

19 november 2012 | Björn Olsen

Om jag skall försöka mig på att beskriva det jag och några andra utvalda upplevde idag så riskerar jag att skriva en massa futiliteter och plattityder. Medveten om detta skall jag försöka beskriva mitt livs största naturupplevelse.

Läs hela blogginlägget

På kryss mellan berg av is

18 november 2012 | Björn Olsen

Deception Island är egentligen en vulkankrater. Ön ligger mellan Sydshetlandsöarna och den Antarktiska halvön, men tillhör Sydshetlandsöarna. Genom en ganska trång spricka i berget kan man åka in i kratern även med de största skeppen. Vulkanen är inte död, just nu sover den bara.

Läs hela blogginlägget

The cougar

17 november 2012 | Björn Olsen

I morse när vi vaknade var skeppet täckt av snö. Under natten hade vi kommit in i Antarktis och nederbörden som faller bara måste vara snö. Efter några minuter utbröt ett snöbollskrig bland de yngre passagerarna. Innan det ens hade börjat hade någon surskalle i lyxhytterna klagat och så var det slut på det roliga. Vi äldre kunde bara stå och se på, förundras och känna en nostalgisk touch. Vad är det för fel på folk, när de klagar på något sådant?

Läs hela blogginlägget

The screaming fifties, the furious sixties

16 november 2012 | Björn Olsen

Någon kanske undrar vad vi gör under en oceanpassage på över femtio timmar. Inte mycket. Går upp vid sjutiden, kikar ut genom fönstret. Dåligt väder. Bra då kan vi få en halvtimme till i bingen. Upp och äta frukost. Tillbaka till hytten för att förbereda sig för ett pass fågelskådning från däck. Vädret riktigt dåligt och när vinden ökar går vi in. Läsa lite. Fundera en stund. Varför inte ta en ”power nap” så att vi klarar oss till lunch?

Läs hela blogginlägget

Baklänges i Shackletons spår

13 november 2012 | Björn Olsen

Som sagt, vädret skiftar snabbt. Den 11 november vaknade vi upp i ett strålande Grytviken. Mjuka hävningar, blå himmel och en temperatur på närmare tio grader. På båten pratar vi fortfarande om det värsta väder vi någonsin upplevt.

Läs hela blogginlägget

Året var 1915

13 november 2012 | Björn Olsen

Ernest Shackleton hade seglat ner Endurance till Weddellhavet där hon frös fast och skruvades ner i isen. Hela besättningen var fast på Elephant Island, en av Sydshetlandsöarna. Situationen var hopplös och det fanns inget hopp om räddning. Shackleton bestämde sig för att hämta hjälp.

Läs hela blogginlägget

Oväder och oönskade djur

12 november 2012 | Björn Olsen

Någonstans kring midnatt kom vi till Sydgeorgien. Fulla av förväntan vaknade vi tidigt på morgonen drog upp gardinerna och möttes av en magnifik snöstorm. Vi låg utanför Salisbury plain, det första, och för vår del kanske viktigaste stoppet.

Läs hela blogginlägget

Smittskydd och navelludd

11 november 2012 | Björn Olsen

Som i en kokong reser vi. Just nu kan vi vara var som helst. Sikten är bara några hundra meter på grund av dis, dimbankar och ihållande duggregn. Gårdagens leende ocean är utbytt mot en grinig, gråaktigt och fågeltom öken.

Läs hela blogginlägget

The Falkand Islands, Islas Malvinas eller subterra Gondwana?

10 november 2012 | Björn Olsen

Spöregn i kombination med vindar av stormstyrka är inget som uppskattas i provtagningssammanhang, och inte i andra sammanhang heller av de mer sjösjukebenägna i gruppen. Eftersom skeppet idag gjorde ett stopp i Falklandsöarnas huvudstad Stanley, där ändå ingen provtagning var planerad, var ingen större skada skedd. Den enda ansamling av trutar som kunde upptäckas i Stanley befann sig i guvernörspalatsets trädgård, vilken enligt skyltningen inte fick beträdas utan särskilt tillstånd.

Läs hela blogginlägget

Utan kalsonger i Ushuaia

4 november 2012 | Björn Olsen

Att resa är att dö en smula. Efter mer än ett dygn, ett halvt jordklot, tre flygplansbyten och försvunna väskor med bland annat provtagningspinnar, passar ordspråket utmärkt på de svenska expeditionsdeltagarna.

Läs hela blogginlägget
Stäng