De svenska forskare som ska följa med på sommarens expedition med isbrytaren Oden spenderade två dagar i slutet av maj på Öckerö Maritime Centre. Där fick vi öva på att flyta i överlevnadsdräkt, bli upphissade i helikopterlina, träna på hjärt- och lungräddning och släcka bränder.
Första dagen började med genomgång av hjärt- och lungräddning samt ABC. Vi fick öva på dockor och prova halvautomatiska hjärtstartare som finns ombord på Oden. Att göra 30 kompressioner och sedan andas två gånger låter inte så jobbigt, men efter tio minuter var alla svettiga. En fantastiskt bra övning där vi fick lära oss att det är viktigt att jobba ihop om man är flera personer på plats.
På eftermiddagen var det dags att bli blöta. Först fick vi prova olika nödraketer innan alla satte på sig överlevnadsdräkter och hoppade i havet. Vi fick öva på att simma omkring i våra dräkter samt se hur viktigt det är att hålla ihop om man skulle hamna i den situationen.
En efter en fick vi prova på att välta en överlevnadsflotte som har hamnat upp och ner. Det är inte så svårt som det ser ut. Sista övningen för dagen var att blir upphissade i helikopterselen.
Nästa dag var det dags för brandövningar. Först fick vi lite brandteori innan alla satte på sig brandskyddskläder och vi gav oss ut på Öckerö brandstations övningsgård. Där fick vi prova på att släcka med olika typer av släckare samt öva på att släcka en brand med brandfilt.
Sista övningen på kursen var ett klaustrofobitest där vi fick springa in i en mörk container och dra ut en docka.
Nöjda och belåtna efter två hektiska dagar med mycket ny kunskap ser vi fram emot expeditionen i sommar.
Sara Andersson, Polarforskningssekretariatet