Här kommer en första rapport från den polska båten Horyzont II. På väg mot Longyearbyen igen… Isläget är ej det bästa – en hel del packis drivs in mot Nordaustlandet, vilket omöjliggjort vidare färd.
På onsdagen 9 juli lämnade vi Longyearbyen för avfärd mot Kinnvika forskningsstation med båten Horyzont II. Det gick bra att ta ombord samtliga forskare, trots att det blåste upp rejält emellanåt. Material som planerats att användas i Kinnvika finns till största del redan ombord. Vi har bland annat med oss en RIB-båt samt en hel del utrustning för forskning och överlevnad. Färden startade med relativt lugnt väder, men vindstyrkan ökade radikalt ju längre norrut vi kom. Sjösjukepiller blev ett måste!
I natt kom vi fram till första destinationen, Magdalenefjorden. Här ligger vi nu i en vindskyddad fjord. Det snöar något och molnen ligger lågt. Här ligger även ett portugisiskt turistfartyg samt några kajaker. Två grupper är ute och dels iakttar glaciären, dels samlar in biota material vid fågelbergen.
Efter att vi erhållit rapport från fartyget Lance, som befinner sig längre nordöst, konstaterades och planerades följande:
Via satellitbilder befaras att isläget är prekärt på nordöstsidan av Svalbard. Lågtrycket som mästrar i området drar ner ytterligare is, vilket inte gynnar oss. Istjockleken bedöms till cirka 120 cm, vilket denna båt inte har motorstyrka att forcera. Lance befinner sig i området kring Wijdefjorden och kan inte ta sig vidare. Lance avser att avbryta sin resa för denna gång, men planerar att återuppta den i september. Förhoppningsvis kommer vårt bränsle att tas med då.
Plan B diskuterades under eftermiddagen:
Horyzont II beger sig till Ny-Ålesund och ankrar upp där i cirka 12 timmar. Därefter beger vi oss till Barentsburg och ankommer till Longyearbyen den 15 juli. Under färden kommer det att göras stopp för planerade provtagningar i biota, vatten samt geologiska undersökningar. Den finska projektledningen avser därefter att via helikopter ta sig till Nordaustlandet för att fortsätta sitt projekt. Härvid planerar även borrprojektledaren att ansluta sig för att omhändertaga den kvarlämnade borrutrustningen på Vestfonna.
Lasse Tano, Polarforskningssekreteriatet