Vi har varit på väg i en vecka och Oden tar sig i sakta mak genom isen just nu på dryga 83°N. Fyra knop har varit genomsnittsfart för att komma fram i isen, på ca två meters tjocklek, de senaste dygnen. Vädret har varit typiskt för Arktis, mest dimma, men vi har också fått några fina ögonblick när solen bröt igenom.

Det pågår aktiviteter ombord dygnet runt, visserligen lite lugnare nu, men insamling, kalibrering, sondering tillhör rutinerna och så gott som allt är på plats och fungerar. Vi lämnade Longyearbyen på Svalbard den 2 augusti och ganska snart inleddes den första provtagningsstationen, fortfarande i öppet vatten. Under långsam fart under ett dygn genomfördes de första mätningarna, och den insamlade informationen kommer att ligga till grund för kommande mötningar. Likaså gäller det för data som insamlades vid nästa provtagningstillfälle – denna gång i iskanten. Så det var några mycket hektiska första dygn ombord, och alla arbetade hårt; forskarna med de omfattande provtagningarna och besättning och teknikerna med att få allt tekniskt och praktiskt att fungera ombord.

Nu håller vi som bäst på med förberedelserna inför nästa provtagning – som kommer att pågå i flera veckor med Oden förtöjd vid ett isflak. Åtskilliga ton utrustning ska tas från fartyget till isflaket där vi ska bygga ett forskningsläger med flera provtagningsområden. Och inför det arbetet håller vi som bäst på med att utbilda alla i att uppträda säkert på isen, både med tanke på isbjörn och med sprickbildning på flaket – och risken att ramla i vattnet. Dessutom ska all utrustning märkas upp och sorteras inför avlastningen på isen. Men, rapporter om det kommer senare!