64°27’S, 29°42’W
Utetemperatur -14°C, vind 14 m/s
Soluppgång 09:29, Solnedgång 14:41
Vi har avslutat den första delen av vår expedition. Alla isforskare fungerar numera tillsammans som ett väloljat maskineri.
På morgonen innan stationen börjar väljer några få personer ut ett lämpligt isflak. Efter det följer en diskussion mellan de olika grupperna om vilken grupp som skall vara var. Vi har en skumgummitavla där vi fäster förtryckta lappar med nålar så att alla skall veta var man skall jobba och gränserna går.
När vi väl har parkerat, förbereder två personer ”vägarna” dvs där alla kan rör sig fritt. När väl markeringsflaggorna är uppställda myllrar vi alla ut med våra egna bambupinnar med flaggor och mutar in området vi fått oss tilldelat.
På vägarna kör skotrarna fram och tillbaka med den tyngsta utrustningen, framförallt på dagtid. Vad som händer där nattetid är mer oklart, men på morgnarna står kejsarpingvinerna mitt i vägkorsningen och stoppar morgontrafiken.
Ute på isen borras det många hål. En del, som vi, tar hand om de isborrkärnor man får upp. Andra vill bara göra hål för att mäta tjockleken. Det samlas också in snöprover både snö som ligger ovanpå isen, men också snö som yr när det blåser mer än 10 m/s.
Några forskare utnyttjar isen som start- och landningbana för sina flygplansbaserade mätningar. Nu är dessa obemannade flygplan inte så stora. Den största har en vingbredd på två meter.
Sedan igår morse har vi fått avvika från den ordinarie planen. Vi är på väg så fort som möjligt till King George Island på grund av ett akut sjukdomsfall. Det beräknas ta oss 6 dagar att avverka distansen till en bas där flyg avgår regelbundet till Chile och Argentina. Vi har sedan möjligt att fortsätta med forskningen i ytterligar två veckor.
Nu utnyttjar vi denna stationsfria tid till att utvärdera resultat, interkalibrera våra instrument och till materialvård.
Allt är väl med oss.
Katarina, Anna och Martin
Institutionen för Kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet