I går gjordes en planerad förändring av gruppens sammansättning: Derek anlände och Jon åkte hem. Bytet gjordes med ett mindre flygplan, en Twin Otter, som gjorde ett kort stopp här vid SANAE IV strax efter kl 14. Dereks resa hit från Glasgow tog 48 timmar och Jon är redan nu i Kapstaden på väg hemåt!

Det är en märklig känsla att vara så långt borta, men ändå ha så nära hem. Vi har tillgång till internet via satellit här på stationen. Visserligen långsamt på grund av att vi är många användare, men enkla webbsidor utan bilder och reklam går att öppna och det går alldeles utmärkt att skicka och ta emot text. Med hjälp av mobiltelefonens smarta appar kan man skicka och ta emot textmeddelanden med nära och kära där hemma och vissa tider på dygnet går det till och med prata via internet.

När vi lämnar stationen har vi med satellittelefoner som gör att vi kan ringa och även koppla upp oss mot internet. Ett nytt hjälpmedel är en sorts GPS:er som vi alla är utrustade med. Med hjälp av dessa kan vi skicka textmeddelanden till varandra (via satellit) och till vem som helst som har e-post eller mobiltelefon. Via en speciell hemsida går det också att se exakt var vi befinner oss på en karta! Vår beredskapsfunktion hemma i Abisko kan hålla kontakt med oss och vi kan meddela oss med de forskningsstationer som finns i området.

När vi ger oss ut i terrängen så har vi i förväg noggrant studerat satellitbilder och planerat rutterna för att undvika områden med glaciärsprickor. Rutterna överförs sedan till de GPS:er vi använder för navigation. Satellittekniken är ett fantastiskt hjälpmedel som gör att vi relativt tryggt kan färdas i den här extrema miljön när vi nu snart ska bege oss söderut för två veckors fältarbete!

Karta med GPS-positioner

Tack vare GPS går det att se alla deltagares aktuella positioner på en karta.