Katabatiska vindar

Katabatiska vindar blåser vattenfallet från vattenreservoaren tillbaka upp i dammen. Foto: Dag Avango

Vinden kom om morgonen den 19 mars. Ett par starka vindbyar drog skummet av vågorna i Prince Olav Harbour och lämnade ett kraftfullt ljud i Seals mast. Därifrån blev allt bara värre. Det dröjde inte länge innan katabatiska vindar kom över fjällpasset från syd, och producerade williwaws över vattnet. En williwaw är en mindre tornado som är tillräckligt kraftig att vända en gummibåt. På grund av detta säkerhetsproblem, hade teamet inga garantier för att vi kunde bli upphämtade senare under dagen. Till trots för detta, tog vi chansen eftersom vi har ett tight schema här nere.

Vi delade upp oss i två grupper, Avango och Gustafsson fortsatte sitt arbete med totalstationen, medan Rossnes och Basberg fortsatte med foto- och skiss dokumentation. Vädret försämrades under dagen. Arbetet med total stationen blev därför inställt efter bara en timmes arbete. Starka vindar slet i stativet och nederbörden tilltog, vilket medförde att totalstationen började protestera och blinka diverse varningssymboler frenetiskt. Den resterande delen av dagen blev använd till att utföra noggranna interiörbeskrivningar av arbetarbarackerna. Dessa visade sig vara bebodda av en stor mängd pälssälar som var ganska nyfikna på vårt jobb.

Nästa dag, fredagen den 20 mars, markerade vår första vecka här i Prince Olav Harbour. Den kraftiga vinden hade inte minskat i styrka över natten. När solen steg upp ökade den snarare i styrka. Stora williwaws sög upp vattnet på Possession Bay och kastade det högt över ytan. Regnet hade dock slutat falla, och vi kunde fortsätta vårt kartläggningsarbete – faktiskt så sattes nytt rekord i antal mätpunkter denna dag.

Under eftermiddagen mojnade vinden något. Till trots för detta hade vi ett antal dramer som utspelade sig. Björn Basberg förlorade sin linjal i ett nedsänkt fundament till en roterade späckskärningsmaskin. Detta fundament är numera ett djupt hål fyllt med vatten, lera och avföring från säl. På endast en eftermiddag utvecklade Professor Basberg, på ett imponerade sätt, avancerade kunskaper inom marin arkeologi i denna grop. Tyvärr utan resultat än så länge. Sedan detta är en linjal tillhörande Norges Handelshögskola i Bergen, kommer vi att fortsätta våra utgrävningar imorgon. Ett annat drama involverade Ulf Gustafsson som på ett heroiskt sätt försökte mäta in en punkt ytterst på en rutten plattform. Från Dag Avangos position vid totalstationen, bevittnades en hastig rörelse och ett stort plask då den unge doktoranden försvann ned i vattnet under plattformen då konstruktionen gav vika. Turligt nog skedde allt utan personskador, och kort därefter kunde punkten mätas in på ett korrekt sätt då den numera våte doktoranden nådde punkten han ville skjuta in.

Dag Avango, Teknik- och vetenskapshistoria, KTH och Ulf Gustafsson, Arctic Centre, University of Groningen