Vädret vid Prince Olav Harbour var trist under lördagen, ett konstant duggregn som gjorde det omöjligt att använda totalstationen. Vädret var dock bra nog för att kartlägga med GPS. Dag och Ulf spenderade därför dagen med att kartlägga de mer avlägset belägna delarna av valfångststationen. Det första målet var dammen och vattenreservoaren, som försåg valfångststationen med färskvatten till kokarna. Reservoaren är omgärdad av tussacgräs och på grund av sälarna, som gömmer sig bland gräset, så blev projektet tämligen äventyrligt. Samma sak gällde nästa projekt vi gav oss in på – kartläggningen av kustlinjen. Skulle vi lyckas kartlägga den faktiska kustlinjen eller skulle det bli sälarna som definierade dess utseende på kartan? Vi avslutade dagen med att slutföra dokumentationen av direktörsvillan, som lyckligtvis inte var full med säl på grund av det faktum att man måste klättra för att komma in i byggnaden.
På söndagen var vädret strålande vid valfångststationen. Liksom tidigare dagar började vi arbeta redan tidigt på morgonen. Björn gjorde en rad fantastiska ritningar av guanofabriken och Gustav gjorde stora framsteg med fotodokumentationen. Dag och Ulf fortsatte med dokumentationsarbetet med totalstationen och slog nytt rekord i antal inmätta punkter. I dagsläget har vi kartlagt omkring 2/3 av stationen.
Det har blivit fler och fler pingviner vid stationen under de senaste dagarna. Det verkar som om de kommer iland för att skifta fjädrar. De står i små grupper bland det rostiga järnskrotet – en kontrast och en god utgångspunkt för diskussion om kulturminnesbevarande i områden med mycket djurliv. Valfångststationens två elefantsälar har dock lämnat sin bostad i snickarverkstaden.
Dagen avslutades med en suverän barbeque ombord på Seal, tillredd av Hamish och Kate.
Dag Avango, Teknik- och vetenskapshistoria, KTH och Ulf Gustafsson, Arctic Centre, University of Groningen