Det finns två fotografier i LASHIPA 6-expeditionens blogg från Sydgeorgien idag. Det ena visar en pingvin bland högarna av asbestklädda rör vid Prince Olav Harbour. Det andra visar en sjöelefant som vilar sig i det skydd som en av de industriella artefakterna vid Prince Olav Harbour erbjuder. Båda fotografierna visar vanliga företeelser vid valfångststationen. Bilderna kan också fungera som utgångspunkt för två lika sätt att förstå denna plats. Å ena sidan utgör den ett miljöproblem, eftersom asbest utgör ett dödligt hot mot varje levande varelse. Å den andra sidan erbjuder stationens tomma byggnader många skyddade platser för de vilda djur som lever här. En väg framåt kan vara att kalla stationerna för industrinaturområden, värdefulla för bevarandet av både natur och kulturarv. Vad tycker du?
I dag påbörjade vi vår tredje vecka sedan LASHIPA 6-expeditionens avresa. Stämningen inom gruppen är fortsatt god, men tyvärr har vi ännu inte haft tid att gå på någon tur i de fantastiska omgivningarna. Valfångststationen är för stor och komplex, och det har tagit mer tid än väntat att dokumentera den.
Förseningen beror dock till stor del på de senaste dagarnas regnväder. Arbetet med totalstationen är väldigt beroende av torrt väder och vid några tillfällen har den rätt och slätt sagt stopp. Vid mer än ett tillfälle har vi precis gjort oss klara att börja skjuta punkter när regnet kommit.
Vi har dock börjat bli alltmer vana vid både väder och omgivningarna. Enligt vår kapten, Hamish Laird, har vi haft gott väder sedan vi kom hit. Detta får oss att undra hur det kommer att se ut när vi får riktigt dåligt väder.
Resultaten från gårdagens arbete lämnade en del att önska gällande kartläggningen, delvis på grund av nederbörd. Dagens arbeta var betydligt bättre, bara några plötsliga katabatiska vindar och mindre batteriproblematik. Slutresultatet var att Dag och Ulf blev kvar på land tills efter mörkrets inbrott. Fotografi och ritningsarbetet fortskred i god takt. Som vanligt, så hoppas vi på en fin och solig morgondag.
Tack och god natt från LASHIPA 6 i Prince Olav Harbour.
Dag Avango, Teknik- och vetenskapshistoria, KTH