Datapunkter som skildrar den vertikala utbredningen av partikelantalets densitet ASTAR-flygningen som genomfördes den 14 April 2007 (Blå: partiklar som är större än 260 nm i diameter, lila; partiklar större än 10 nm i diameter).

Datapunkter som skildrar den vertikala utbredningen av partikelantalets densitet från ASTAR-flygningen som genomfördes den 14 April 2007 (Blå: partiklar som är större än 260 nm i diameter, lila; partiklar större än 10 nm i diameter).

Temperaturökningen går dubbelt så snabbt i Arktis jämfört med resten av världen. Resultatet är högst påtagligt i bland annat minskad utbredning av glaciärer och ändrade is- och markförhållanden. Orsaken till en förändring i temperaturen kan vara flera, men sedan industrialismens början har mänskliga aktiviteter ändrat atmosfärens sammansättning genom utsläpp av partiklar och gaser, vilket i sin tur förskjutit Jordens energibalans mot en högre medeltemperatur. Målet med vår forskning är att studera dessa klimatpåverkande ämnen som genom direkta eller indirekta processer påverkar Jordens energibalans och därmed atmosfärens temperatur. Vi gör detta dels genom att studera långa tidsserier observerade från Zeppelinstationen i Ny-Ålesund på Svalbard samt detaljerade rumsliga observationer gjorda från flygplan. Förutom att de långa tidsserierna är det enda sättet att studera nutida trender så skapar det ett ramverk för att placera kortare mätkampanjer i ett större sammanhang.

Se forskarrapport Properties of aerosol particles in polar regions and trends in background CO2 levels: Long-term monitoring and aircraft measurements