Gruppfoto av alla AGAVE-deltagare. Foto: Chris Linder.

Gruppfoto av alla AGAVE-deltagare. Foto: Chris Linder.

AGAVE-expeditionen hade två kompletterande mål. Det naturvetenskapliga målet var att undersöka de geologiska, kemiska och biologiska egenskaperna i de hydrotermala utsläppen vid Gakkelryggen, en undervattensbergsrygg i Arktiska oceanen. Det teknologiska målet var att utveckla ny teknik för djuphavsforskning i istäckta hav, vilket också finns på Jupiters måne Europa. Teknikutvecklingen inför AGAVE kan vara ett första steg till motsvarande expeditioner dit.

Inför AGAVE utvecklades två nya djuphavsrobotar, eller AUV:er (autonomous underwater vehicles), som kan styras och tas upp från en isbrytare i packisen. AUV:erna tog prover, utförde kartläggningar och lokaliserade de hydrotermala utsläppen.

Under AGAVE-expeditionen gjordes en mängd upptäckter, men den största är nog att axialklyftan vid 85°E på Gakkelryggen är täckt av pyroklastiska avlagringar (material från vulkanutbrott), och det är den största enskilda pyroklastiska avlagringen som någonsin hittats på havsbotten.

Expeditionen var ett samarbete mellan forskare från USA, Sverige, Tyskland och Japan inom ramen för det Internationella polaråret 2007–2008.

Se forskarrapport  The Arctic Gakkel Vents (AGAVE) Expedition July 1 – August 10, 2007

Okonsoliderade  pyroklastiska avlagringar av ett täcke av kuddlava.

Okonsoliderade pyroklastiska avlagringar bildar ett täcke av kuddlava.