Polarstern

Polarstern i antarktiskt mörker. Foto: Stefan Hendricks

I detta projekt försöker vi förstå hur förändringar i det globala klimatet kommer att påverka de processer som bestämmer produktionen och kretsloppen för organohalogener i polarområden samt hur de interagerar med snö, havsis, havsvatten och atmosfären.

Vi studerade speciellt utsläpp från några biologiskt producerade spårgaser, det vill säga flyktiga halogenerade organiska föreningar, halogenkolväten. Flera av dessa föreningar har påvisats som ozonnedbrytande och är föremål för pågående eller framtida regleringar under olika internationella överenskommelser, till exempel Montrealprotokollet.

Polarstern

Polarstern. Foto: Bruno Jourdin

Undersökningarna inleddes under expeditionen ANT XXIX/6 med R/V Polarstern till Weddellhavet under australvintern 2013. För att klargöra betydelsen av bromerade och joderade halogenkolväten i atmosfärisk halogenkemi under polarvintern, mättes dessa föreningar i havsis, snö, ytvatten och luft. Dessutom genomfördes studier kring halogenkolvätens spridning i vattenpelare, med särskilt fokus på hur de frigörs från sedimentlagret på havsbotten. Vi studerade även vilka processer som styr kvicksilvrets kretslopp och växlingar mellan luft-, havsis- och havsvattensystemen som uppstår under den antarktiska vintern.

Vi fann koncentrationer av halogenkolväten i havsis och snö som vida överstiger de halter som uppkommer under sommaren. Dessa extremt höga värden upptäcktes både i saltlake, frostblommor och i gränsskiktet mellan snö och is. Flödet av bromerade halogenkolväten uppskattades till ca 100 gånger högre än under sommarförhållanden.

Förstaårsis visade sig vara en ovanligt stark källa till halogenkolväten. Denna upptäckt är särskilt viktig i relation till de förändringar som pågår i Arktis, där flerårig is minskar till förmån för förstaårsis.

Vid flera tillfällen under expeditionen uppmättes så kallade kvicksilvernedbrytande händelser i atmosfären (AMDEs). Mätningar visade även höjda koncentrationer av kvicksilver i snöns ytlager, vilket förmodligen beror på dessa händelser och efterföljande utfällning av oxiderade kvicksilverpartiklar.

Arbete på isen

Arbete på isen. Foto: Stefan Hendricks

Foto: Katarina Abrahamsson

Foto: Katarina Abrahamsson